Brigada Diverse

4M, în varianta Kaufland România

Când am spus că minunatele firme din Occident care vin în România doar pentru căpătuială probabil că au fost unii care au spus că nu e chiar aşa.

Iar nemţii par campioni la a ne da 4M, în traducerea din urmă cu câţiva ani „mult mai multă muzică”, în traducerea actuală diferă doar ultimul cuvânt dar care începe tot cu litera „m”.

După ce că preţurile de la Lidl România sunt mai mari în linii mari faţă de cele practicate de Lidl în Polonia, colegii lor de la Kaufland nu au dorit să piardă acest tempo al nesimţirii şi discreditării unui popor întreg.

Kaufland a comercializat (sincer să fiu nu ştiu dacă mai au produsul la vânzare în acest moment) ceasuri de perete. Titulatura este de „Ceas de perete cu radio”, iar orice om cu capul pe umeri se gândeşte că este vorba de un ceas la care poţi asculta şi vreun program radio.

ceas kaufland

Ei bine, nu e deloc aşa. „Cu radio” se referă la unde radio emise din zona Frankfurt pe Main şi cu ajutorul căruia ceasul se reglează automat.

Până aici, nimic ieşit din comun, ba, ar trebui să-i lăudăm pe nemţi că ne-au adus aşa ceva şi la un preţ acceptabil, undeva în jur de 60 de lei. Numai că, din indicaţiile scrise în româneşte, ceea ce indică faptul că produsul este destinat şi pieţei din România, rezultă negru pe alb că ceasul încearcă o dată la două ore să se seteze automat. În traducere, acele ceasornicului o iau automat înapoi şi se setează pe ora Germaniei.

Dacă vrei să-l readuci pe fusul orar din România, tu, utilizatorul ceasului, trebuie să faci de la zero operaţiuni de setare şi reglare. Cică există şi o modalitate, românească, fireşte, de a păcăli ceasul. Îi desfaci cadranul din cele 8 şuruburi existente, muţi acele de pe cadran manual şi apoi îl montezi la loc şi aştepţi să vezi dacă nu cumva şi această modalitate a dat greş.

instructiuni ceas kaufland

Kaufland ar putea să se apere şi să ne spună că nu este produsul lor. Nu ţine scuza asta jalnică. Atâta vreme cât vinzi un produs îţi asumi totul, şi cele bune şi cele rele. Sau măcar să ne fi informat că ceasul merge după ora Berlinului şi în felul ăsta nu-l mai cumpărat nimeni.

Păi bine, măi cinstiţilor şi fără de neprihană nemţi ce sunteţi, de ce dracu aţi făcut căcănăraia asta? Pentru că ne consideraţi nişte sclavi? Asta ştiu de multă vreme. Tare mi-aş dori ca cineva să vă tragă un şut în cur de să vă clănţăne dinţii până la Berlin.

Că mari speranţe că va reacţiona cineva şi îşi va cere măcar scuze nu cred că se va întâmpla. Ei, dacă asta se petrecea în SUA sau prin Anglia, deja retrăgeau ceasurile la reparaţii şi mai acordau şi ceva despăgubiri. 

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. Corectă observația/comparația de la final cu SUA și cu Anglia. Sincere felicitări!

Back to top button