Shares

Dacă nu o fi un tip excentric, şi eu nu ştiu asta, atunci sigur i s-a întâmplat ceva.

Niculai Barbă, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur, va fi primul muşteriu din cadrul proiectului „Pelerin în Bucovina”. Noutatea este că Barbă va parcurge distanţa dintre Viena şi Putna pe jos.

Cică Barbă s-ar fi oferit singur pentru a fi un nou Badea Cârţan şi a stabilit şi câteva detalii ale călătoriei. Va parcurge cu aproximaţie câte 30 de km pe zi pentru a ajunge la destinaţie după o lună de zile.

Nu şi-a stabilit încă traseul pe care-l va urma, dar dacă va circula şi pe autostradă va putea ajunge mai devreme la Putna, că doar pe acolo nu are limită de viteză. Mai greu îi va fi prin munţi, la urcări pentru că riscă să-i fiarbă motorul, dar şi la coborâri, unde fără frâne bune ar putea ajunge în prăpastie.

Toate acestea nu se vor întâmpla dacă se va echipa corespunzător, cu opinci cu aderenţă şi ploscă cu apă prinsă pe lângă chimirul burduşit cu euroi pentru a face faţă avariilor neprevăzute.

Sunt convins că Niculai Barbă îşi va depăşi planul la mers pe jos şi va încânta o lume întreagă, iar la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 va fi introdusă o nouă probă, evident pentru a înlocui mucegăitul maraton. Am şi o propunere pentru noua probă, „barbarian”, dar lista este deschisă şi vă rog s-o completaţi.

Tare mi-e teamă că Niculai Barbă s-ar putea să fure, adică să nu meargă pe jos de la Viena la Putna. De aceea, îi propun lui Gheorghe Flutur să trimită un alt om care să-l monitorizeze pe temerarul Barbă, să-i facă masaj în caz de crampe musculare şi să-i arunce câte o sticlă de apă pentru hidratare, deoarece cursa va avea loc vara. Eventual, şi o echipă de jurnalişti care să transmită on-line fiecare pas, depăşirea gropilor de pe şoselele României, opririle la barieră pentru trecerea trenului şi, evident, controlul vamal. A, să nu uit. Trebuie vorbit şi cu cei de la Agenţia Antidrog pentru un control inopinat, nu de alta, dar nu ar da bine ca primul pelerin să ia sibutramină sau alte drăcovenii care nu sunt produse în Bucovina.

Sigur sunt de un singur lucru: Niculai Barbă va intra în istorie. Nu ştiu a cui istorie, dar îl va eclipsa pe Flutur, că tot am avut parte azi de un astfel de fenomen natural.