Shares

Acţiune fără precedent îndreptată împotriva Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava.

Societatea Valcovin, prin intermediul avocatului Dragoş Bujorean, a depus o solicitare prin care doreşte să afle situaţia plăţilor eronate efectuate de agenţii economici către Fiscul din Suceava în perioada 2010-2015. Solicitarea priveşte numărul agenţilor economici care s-au aflat în această situaţie, numărul plăţilor eronare şi sumele totale care s-au vehiculat în cei cinci ani.

Aşa cum era de aşteptat, conducerea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava a respins cererea pe motiv că datele sunt confidenţiale, asta în condiţiile în care nu s-a cerut nici un nume de firmă.

În urma acestui refuz, s-a depus o acţiune în instanţă, la Tribunalul Suceava, urmând ca judecătorul de caz să decidă dacă va obliga conducerea Finanţelor din Suceava să ofere răspunsurile la întrebările adresate.

anaf

 

Lupta cu Finanţele sucevene nu se reduce doar la această plângere în instanţă, ci a fost extinsă şi la nivelul SC Vivat Construct SRL Suceava. O sesizare a fost depusă şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, instituţie căreia i se solicită să verifice activitatea unor membri din conducerea instituţiei sucevene.

În cursul anului 2013, pentru ca societatea să poată funcţiona, funcţionari cu funcţie de conducere din cadrul AJFP Suceava, din care amintesc pe domnul Ropotă Petrică, doamna Dan Elena, Niţuleasa Dana, mi-au solicitat efectuarea într-unul din conturile de încasări ale instituţiei a unor plăţi eronate, având drept scop mistificarea raportărilor întocmite către structura centrală a ANAF. În schimbul acestor plăţi urma ca societatea să nu fie controlată aşa cum se întâmpla în mod obişnuit. Solicitând lămuriri, mi s-a comunicat că întrucât nu se putea realiza planul de colectare la nivelul judeţului Suceava urma să fie mistificată colectarea prin crearea unor situaţii fictive, printr-o schemă ce consta în determinarea unor agenţi economici cu potenţial (încadraţi la contribuabili mijlocii şi mari) să plătească sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de lei, fără a exista obligaţii legale în acest sens la finalul lunii. Sumele astfel încasate urmau să fie utilizate de către conducerea AJFP Suceava pentru a realiza o raportare nereală a încasărilor către ANAF Bucureşti. Ulterior, sumele de bani utilizate pentru realizarea raportărilor fictive urmau să fie virate în contul agentului economic”, se arată în sesizarea trimisă către structura centrală a ANAF.

Şi, într-adevăr există şi o hârtie oficială din partea Curţii de Conturi a României, prin care se arată că Vivat Construct a realizat două plăţi eronate. Prima dintre ele s-a înregistrat pe 31 mai 2013, când Vivat Construct a dat în conturile AJFP Suceava suma de 300.000 de lei, iar pe 10 iunie 2013 a primit înapoi 200.000 de lei (100.000 de lei au fost opriţi pentru o serie de datorii).

Al doilea caz s-a înregistrat pe 27 iunie 2013, când Vivat Construct a virat în conturile AJFP Suceava suma de 500.000 de lei, iar pe 3 iulie a primit înapoi toţi banii.

Sunt acuzaţii extrem de grave, care dacă se adeveresc ar însemna că există indicii pentru comiterea unor fapte penale. Rămâne de văzut dacă astfel de plăţi eronate au fost realizate şi de alţi agenţi economici. Dacă acestea se confirmă, ele nu au nici o justificare, pentru că nici un administrator cu capul pe umeri nu face acte de caritate, mai ales cu instituţiile statului.