Shares

Hotărârea de Consiliu Judeţean votată ieri privind aprobarea calendarului acţiunilor care vor fi organizate în cursul acestui an de instituţiile culturale şi artistice aflate în curtea administraţiei judeţene este plină de greşeli şi inexactităţi.

Programul pare conceput după principiul să copiem din programul de anul trecut pentru a nu munci în plus. Vina aparţine atât angajaţilor Consiliului Judeţean Suceava care au redactat proiectul, cât şi consilierilor judeţeni, care au votat cu ochii închişi.

Să luăm câteva exemple. Potrivit acestui act oficial al Consiliului Judeţean Suceava, în perioada 21-23 aprilie 2010 a avut loc Festivalul concurs naţional de poezie şi proză scurtă „Magda Isanos – Eusebiu Camilar”, ediţia a XV-a. Acţiunea este bifată la numărul de ordine 65, pentru ca puţin mai jos, la poziţia 89, să aflăm că acelaşi festival se va derula în perioada 21-23 mai 2010. În realitate, festivalul de la Udeşti nu a fost nici pe 21-23 aprilie şi nu va fi nici pe 21-23 mai, ci pe 14-15 mai 2010.

Un alt exemplu vine tot din luna mai, când cei de la Consiliul Judeţean Suceava ne păcălesc că se va derula un colocviu intitulat „Ziua Internaţională a Muzeelor”. Total fals, pentru că această manifestare a avut loc anul trecut şi nu este programată şi în 2010. O dovadă clară că cineva nu s-a obosit să muncească şi a preferat varianta „copy paste” a calculatorului. Din acelaşi ciclu este şi „Expoziţia Internaţională Cucuteni”, care a avut loc anul trecut, în octombrie, la Varşovia, dar figurează şi în programul pentru anul în curs.

Lista inexactităţilor continuă şi cu alte manifestări care au loc împreună, dar sunt menţionate diferit. Salonul Internaţional de Artă Fotografică Digitală şi Diaporamă Digitală şi Festivalul Internaţional de Diaporamă Digitală sunt văzute de „specialiştii” Consiliului Judeţean drept două manifestări distincte, deşi acestea s-au derulat mereu împreună.

În fine, în luna iunie apar două manifestări despre care organizatorii nici nu au auzit. Este vorba de „Traista cu poveşti”, din perioada 26-27 iunie şi „Meşterii Măriei Sale”, din perioada 22-28 iunie.

Întrebarea este dacă se poate vorbi doar de neglijenţă din partea celor care au redactat acest proiect, sau aceste acţiuni vor fi plătite chiar dacă nu au loc?