Shares

Un sucevean cu doar patru clase a reuşit să joace pe degete un sistem întreg, ceea ce arată că mergem într-o direcţie total greşită.

Este vorba de un tip pe nume Ovidiu Rusu, care din puşcărie a reuşit să escrocheze zeci de persoane. S-a folosit de naivitatea unor indivizi care s-au încrezut în spusele sale şi a profitat din plin de lacunele unui sistem judiciar românesc extrem de găunos.

Şi ceea ce este de-a dreptul îngrijorător este faptul că escrocul este conştient de aceste lipsuri şi nu şi-a ascuns intenţia de a continua să găsească victime. Nu este singurul, pentru că în puşcării au fost descoperite şi reţele de traficanţi de ţigări, oameni condamnaţi la ani grei de temniţă coordonând activităţi de mare amploare.

S-a ajuns ca în puşcărie să ai mai multe drepturi ca în libertate. La „bulău” e ca la pension, iar şmecherii duc o viaţă de huzur, singura restricţie fiind aceea că nu sunt liberi. În rest, au de toate: băuturi fine, ţigări, femei, droguri şi influenţă.

Toate acestea sunt posibile cu sprijinul nemărginit al gardienilor care trebuie să-i păzească, dar şi pentru că deţinuţilor le sunt permise o sumedenie de lucruri.

De exemplu, la un moment dat Ovidiu Rusu, aflat în Penitenciarul Botoşani, intra în direct la OTV şi se conversa zeci de minute cu realizatorii de emisiuni de acolo.

Un alt condamnat din Suceava, Constantin Lungu, a fost prins în două rânduri în timp ce-şi coordona oamenii din afară care se ocupau cu operaţiuni de contrabandă cu ţigări.

În cazul lui Ovidiu Rusu, acesta ştie că poate continua să escrocheze oameni cât timp stă în puşcărie fără să aibă prea mult de suferit. Faptele pe care susţine că le va comite sunt în concurenţă cu cele pentru care a fost condamnat deja la 9 ani de închisoare, iar legile din România nu permit prelungirea duratei de detenţie. Cu alte cuvinte, ori stă cuminte până când trebuie eliberat, ori mai fraiereşte vreo 300 de oameni, Ovidiu Rusu este intangibil. Nişte legi strâmbe, de care infractorii profită din plin.

Iar găurile din sistem sunt atât de mari, încât oricine are un pic de minte, nu neapărat şi carte, le râde în nas celor care îl anchetează sau îl judecă.

Fireşte, există şi pedeapsa Celui de Sus, dar credeţi că escrocii au vreun Dumnezeu?