Shares

Despre lucrările din Suceava se poate scrie o carte negativă. Aspectele care-mi scapă mie, îmi sunt semnalate de colegi de breaslă sau suceveni nemulţumiţi. Din acest ciclu face parte şi sintagma care nu apare pe nicăieri, deşi ar trebui s-o vedem: „Atenţie, se lucrează!”.

Colegul Adrian Popovici şi-a declarat stupefacţia vizavi de modul cum înţeleg firmele să-şi facă treaba.

„Pe o străduţă la Policlinică un utilaj ridica o ditamai ţeava de termoficare, peste capetele trecătorilor, depăşind cu mult spaţiul pentru care era destinată şi fiind un real pericol pentru trecătorii grăbiţi. Nimeni nu-i avertiza pe trecători: atenţie, PERICOL! La intrarea în Piaţa Mică o macara lucra de zor peste un magazin şi în

faţa lui, dar fără să scrie nicăieri: Atenţie, în lucru!”, sunt doar două aspecte sesizate despre haosul care domneşte prin oraş.

Strada Mihai Viteazu, inchisa pentru lucrari de termoficare 5

Este un semnal de alarmă pe care instituţiile statului din Suceava ar fi trebuit să le ştie deja şi să le corecteze. Unde sunt inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava?

Probabil că aşteaptă să se petreacă vreo nenorocire, vreo conductă să cadă peste vreo maşină, sau, mai grav, peste vreun om. Şi atunci încep anchetele şi ploile de amenzi. Vor fi tardive şi nu-l mai ajută pe eventualul ghinionist (Doamne Fereşte de vreo tragedie).

Faptul că firmele care lucrează pentru înlocuirea reţelelor de termoficare şi canalizare o fac fără a ţine cont de elementarele norme de protecţie a muncii se vede cu ochiul liber de la mare distanţă.

Singurii care nu văd sunt inspectorii în protecţia muncii. Nimeni nu-i va întreba de ce nu au pus piciorul în prag la timpul potrivit şi se vor exonera singuri de orice vină. Un accident, repet, pe care nu-l doresc, îi va transforma în adevăraţi şacali gata să rupă beregata patronului sau maistrului care s-a jucat cu vieţile oamenilor.

Am convingerea că sucevenii vor avea înţelepciunea de a nu călca strâmb şi speranţa că vor fi mai rapizi ca Usain Bolt dacă îi va paşte vreun pericol scăpat de sub control din macarelele şi utilajele ce împânzesc Suceava.