Shares

Acţiunea de duminică de la Dumbrăveni, intitulată „Colocviul Cioran” are deja contestatari.

Ce-i drept nu direct, ci pe la colţuri, aşa cum se întâmplă de ani şi ani de zile în lumea culturală din Suceava.

Unul dintre cei care şi-a exprimat frustrarea, şi cred că nu greşesc când spun asta, este Aurel Buzincu, şeful Direcţiei pentru Cultură şi Culte Suceava. În diferite grupuri, el i-a criticat pe organizatori pentru acţiune, ba că nu ar fi invitat nu ştiu ce personalităţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, ba că municipiul Suceava şi lumea culturală de aici nu au fost suficient de bine reprezentate.

Până să-şi dea cu părerea despre ce fac alţii, Aurel Buzincu ar face mult mai bine să-şi vadă lungul nasului, a se citi activitatea sa din fruntea Direcţiei pentru Cultură şi Culte. Care din punctul meu de vedere, şi nu doar al meu, este undeva spre zero. Faptul că la Dumbrăveni a ajuns academicianul Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, dar şi alte nume sonore ale intelectualităţii din România, Moldova şi Ucraina nu poate fi decât un motiv de mândrie.

Din păcate, pentru unii este doar un motiv de invidie. Cei de la Dumbrăveni, în frunte cu Mihai Chiriac, secretarul Primăriei, au dovedit că lăsând deoparte meschinăria pot organiza lucruri deosebite. Şi mă refer nu doar la lansarea operei lui Emil Cioran, ci şi la alte acţiuni, cum ar fi Zilele Eminescu sau manifestările dedicate poetului Adrian Păunescu.

Pentru mine, Dumbrăveniul este capitala culturală a judeţului, iar Aurel Buzincu ar trebui să-i ia drept exemplu pe oamenii de acolo. Până una alta, aceştia reuşesc an de an să aducă personalităţi de prim rang ale culturii din România, în timp ce la Suceava nu vine mai nimeni.

Invidia nu duce decât la dezbinare, iar şeful Direcţiei pentru Cultură şi Culte ar face bine să nu uite asta.