Shares

Ţara pare, în sfârşit, să ia atitudine. De câteva zile bune a început o campanie serioasă pentru lămurirea situaţiei a ceea ce poate fi numită generic „afacerea Schweighofer”.

Înainte de a intra efectiv în subiect am să explic în câteva cuvinte şi de ce nu-mi plac deloc aceşti austrieci, iar materialele pe care le-am scris de-a lungul timpului cred că sunt o mărturie elocventă în acest sens.

În primul rând, domnii austrieci şi-au angajat mare parte dintre angajaţi români, şi mă refer la cei cu funcţii de conducere nu la pălmaşii care câştigă şi ei o pâine neagră sau intermediară în fabricile de la Dorneşti sau Sebeş. Iar aceste persoane au venit la lucru cu metehnele româneşti, şi aici include tot ceea ce trebuie. Bine, după cum am văzut din filmarea de la Antena 3 nici austriecii nu ar fi uşă de biserică. Au fost suficient de şmecheri pentru a pasa mai multe activităţi către terţi, astfel încât nu apar direct în tot soiul de lucruri ciudate.

În al doilea rând, toate profiturile obţinute de austrieci sunt repatriate la ei în ţară, iar noi rămânem doar cu pădurile defrişate.

padure taiata

 

Revenind la ultimele evenimente, am citit că DNA a descins la Direcţia Silvică Bistriţa pentru a investiga defrișări ilegale de păduri din ultimii cinci ani. Anchetatorii fac cercetări cu privire la multiple fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2009-2014. Conform procurorilor, Schweighofer cumpăra direct lemn de la Bistrița, dar și prin intermediari.

Între 2009 și 2014, Direcţia Silvică Bistriţa – Năsăud a fost singura direcţie silvică din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere de la alte direcţii silvice din ţară, în baza unor hotărâri luate în cadrul Consiliilor de Administraţie al Regiei Naţională a Pădurilor Romsilva coordonate succesiv de Munteanu Florian, Solovăstru Valerian şi Crăciunescu Adam.

În perioada 2009 – 2012, Romsilva a alocat Direcției Silvice Bistrița – Năsăud spre recoltare și valorificare, masă lemnoasă atât din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de către această entitate, cât și din cel administrat de alte direcții silvice – Direcția Silvică Maramureș, Direcția Silvică Mureș, Direcția Silvică Neamț, Direcția Silvică Suceava.

Procurorii au date din care rezultă că „SC Holzindustrie Schweighofer SRL achiziţionează material lemnos de la SC Frasinul SRL Anieş pe fondul înţelegerilor directe dintre Larionesi Traian şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac“.

Una peste alta, toate firele duc către Schweighofer, aşa încât teoria că austriecii sunt cei mai cinstiţi dintre cinstiţi mi se pare o gogoriţă fără margini.

IMG_8790

În tot acest scandal care tinde să devină tot mai mare a intervenit şi premierul Victor Ponta. Iată ce a declarat acesta la un post naţional de televiziune: „Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.a.) pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște „binevoitori”, în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alături de noi au făcut acel proiect de Cod Silvic și acum luptă cu tot ce pot ca să nu se adopte și să nu se pună această limită, să nu se ia măsuri concrete. Evident că au niște interese care sunt strict private”.

Evident, că această declaraţie trebuie luată cu oareşce rezerve, având în vedere disputele politice, dar un sâmbure de adevăr există cu siguranţă.

Pentru a linişti totul eu propun un moratoriu similar celui din Ucraina: să nu se mai taie păduri timp de 10 ani decât în limita situaţiilor de urgenţă sau pentru igienizare.