Shares

La începutul lunii mai 2009 am vizitat timp de trei zile cel de-al doilea oraş ca mărime din Spania, Barcelona. Este de la sine înţeles că doar trei zile sunt insuficiente pentru a vedea toate atracţiile turistice din unul dintre cele mai frumoase oraşe pe care le-am vizitat până în prezent.

Ca orice turist conştiincios m-am înarmat cu un ghid al oraşului şi pe cât posibil am reuşit să vizitez cam tot ce era recomandat. Cum era şi normal, primul obiectiv turistic a fost Sagrada Familia (prima fotografie), catedrala începută de arhitectul Antonio Gaudi în secolul 19 şi care va fi terminată, potrivit estimărilor, undeva după anul 2030. Este de prisos să spun că edificiul este impresionant, atât prin dimensiunile pe care le are, cât şi prin arhitectură.

Sagrada Familia

Impresionantă este Faţada Naşterii a catedralei, construită sub directa coordonare a lui Antonio Gaudi. De când o priveşti prima dată îţi dai seama de geniul arhitectului care a reuşit să creeze o capodoperă folosindu-se de stilizarea unor elemente ale naturii. Mai mult, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că la baza catedralei este sculptată o broască ţestoasă, sau chiar gâşte şi curci.

Ceea ce te poate surprinde este însă preţul de intrare. Pentru a putea vedea de foarte exteriorul catedralei, trebuie să plăteşti 11 euro. Şi spuneam de exterior pentru că interiorul este împânzit de muncitori care lucrează la construcţia catedralei, însă şi ceea ce s-a realizat până acum este cât se poate de spectaculos. Dacă cineva vrea să urce cu liftul catedralei pentru o panoramă a oraşului mai trebuie să scoată din buzunar circa 5 euro. Trebuie spus că în momentul de faţă construcţia catedralei se face din banii încasaţi pe bilete.

Cam atât despre Sagrada Familia, deşi aş putea să scriu încă vreo câteva pagini. Sunt convins că milioanele de turişti care vizitează anual Barcelona o fac pentru a vedea, în special, clădirile lui Antonio Gaudi. Printre acestea se află şi Casa Mila, clădirea despre care se spune că sfidează gravitaţia. Aceasta pentru că nici unul dintre pereţii exteriori nu este drept, aceştia fiind ondulaţi de la un capăt la celălalt. Ceea ce mi s-a părut ciudat a fost faptul că potrivit celor scrise în ghidul turistic, această casă a fost lăsată în paragină timp de câţiva ani. Când şi-au dat seama de potenţialul turistic al acestei clădiri, autorităţile spaniole au decis să aloce fondurile necesare restaurării ei, iar în momentul de faţă Casa Mila (a doua fotografie) este vizitată de mii, dacă nu zeci de mii de turişti, în fiecare zi.

Casa Mila

O altă capodoperă a lui Gaudi este Parcul Guell, cea mai vastă lucrare a arhitectului. Vizitând această locaţie nu poate să nu-ţi fie ciudă că în Suceava nu există un parc cât de mic care ar putea măcar să se apropie de modul în care a fost construit Parcul Guell, mai ales când te gândeşti că arhitectul Antonio Gaudi l-a construit între anii 1900 şi 1914. Totul în acest parc este perfect, de la alei, la clădiri, la banca ondulată acoperită cu mozaic, sau piaţa acoperită a templului doric. Un alt punct de atracţie pentru turişti este, fără doar şi poate, şopârla acoperită de mozaic (a treia fotografie)care se află aproape de ieşirea din parc, locul unde toţi turiştii trebuie să facă fotografii.

Soparla din parcul Guell

Sunt doar trei dintre capodoperele lui Gaudi, la care se mai adaugă Palatul Guell, Cassa Batllo şi alte clădiri care an de an atrag milioane de turişti.