Shares

Suceava este printre cele mai poluate oraşe din România. Nimic surprinzător şi spectaculos până aici.

Ce mă uimeşte este atitudine autorităţilor locale, în frunte cu primarul Ion Lungu, angajaţii mult prea umflatului aparat al administraţiei locale, dar şi consilierii locali. Suceava se prezintă astfel de ani şi ani de zile şi doar ignoranţa celor care conduc oraşul a făcut să nu se vadă nimic din sediul Primăriei.

Despre acest subiect, al mizeriei din oraş, am scris aici mai multe articole în ultimii doi ani. Am scris despre lucrările din oraş în urma cărora curg râuri de noroi după fiecare ploaie şi după fiecare dezgheţ.

Am scris despre perioadele calde, când noroiul se transformă în praf. Am scris despre zilele când vântul suflă cu putere şi praful îţi intră peste tot, dându-ţi senzaţia că eşti în Sahara şi nu într-un oraş guvernat.

Despre toate acestea am vorbit. Şi nu o dată, ci de mai multe ori. Nu s-a sinchisit nimeni să ia vreo măsură. A fost nevoie să vină Uniunea Europeană şi să ne ameninţe că vom fi amendaţi pentru poluare pentru ca stimabilii consilieri locali şi primarul Ion Lungu să ajungă la concluzia că trebuie luate măsuri în acest sens.

Mi-e jenă că am ajuns aici, şi mă întreb de câţiva ani pentru ce plătesc impozit la Primărie, plus taxa de salubrizare, care între timp a şi crescut, într-un oraş tot mai murdar. Dacă voi aveţi vreo explicaţie, chiar vă rog să-mi daţi şi mie de veste.

Am mai scris aici şi despre mutilarea oraşului de către oricine doreşte s-o facă. Despre pomii tăiaţi de la jumătate de cei de la Pasha care vor să aibă vizibilitate, de pomii raşi de patronul de la Padrino pentru a face loc maşinilor clienţilor. Credeţi că s-a luat vreo măsură? Nici gând. Mai nou, în nesimţirea lui, patronul de la Padrino a aruncat câteva lăzi pe spaţiul public pentru a-şi marca teritoriul şi pentru a rezerva astfel locuri de parcare pentru clienţi. Fireşte, reprezentanţii Primăriei Suceava nu văd nimic. Dacă aş şti că o voce a vreunui reprezentat al Uniunii Europene s-ar auzi la etajul doi al Primăriei l-aş aduce pe cheltuiala mea la Suceava.

Metode coercitive pentru a-i pedepsi pe cei care greşesc cu nesimţire există. Din păcate, ar trebui să avem şi oameni care să aplice sancţiuni. De la vorbe la fapte e însă cale lungă.