Brigada Diverse

Bătaia de joc din pădurile noastre

Devenite de ani buni poligon al bătăii de joc şi nesimţirii, pădurile Sucevei mor de la o zi la alta sub privirile indiferente ale autorităţilor.

La Vatra Dornei, din pădure se taie „ca-n condru”, după cum zice o veche vorbă românească, şi asta fără ca vreo autoritate din domeniul silvic să aud sau să văd că ia măsuri concrete.

Se întâmplă în corpul de pădure situat chiar deasupra pârtiei de schi „Parc”, unde s-au efectuat tăieri, acum nu ştiu dacă legale sau ilegale, dar ideea este că nu e la dracu-n praznic, ci la doi paşi de o zonă foarte populată.

Ce a rămas în urmă îngrozeşte pur şi simplu. Sau cel puţin eu am rămas cu un gust amar de modul cum arată pădurea.

padure macelarita

Cu ochiul liber, şi fără să fii expert, se poate observa că după ce au pus la pământ zeci de arbori, măcelarii de serviciu au luat doar ce au avut nevoie, adică masa lemnoasă care poate fi valorificată rapid şi la preţuri bune.

În urmă au rămas „rezidurile” nefolositoare pentru cei care au exploatat pădurea. Dacă tăierile s-au realizat legal, cu siguranţă că se ştie cine este autorul, în caz contrar vinovaţi se fac cei care ar trebui să asigure paza pădurii şi nu au făcut-o.

Dar chiar şi dacă în urmă a rămas ce a rămas, o soluţie pentru ca pădurea să nu arate ca după o tornadă există. Anume aceea ca persoanele care solicită sprijin pentru încălzire, în loc să stea cu palma sub fund, să meargă în pădure şi să adune vreascuri pentru a avea lemne de foc pe timp de iarnă.

padure taiata

Ori, acest lucru pare deja o utopie, de vreme ce alături de pădurea tăiată am găsit o grămadă de lemne, mai groase sau mai subţiri, care stau acolo de ani de zile. Şi pădurea de la Vatra Dornei nu este singura în această situaţie. La fel se întâmplă în sute de locuri din judeţul Suceava.

Şi în timp ce pădurea plânge în sinea ei, administraţiile locale dau bani grei pentru a-i ajuta pe cei care nu sunt în stare să-şi asigure încălzirea pe timp de iarnă.

Sunt de acord că printre cei care solicită astfel de ajutoare sunt şi persoane în vârstă sau oameni bolnavi, dar nu mai puţin adevărat este că printre „nevoiaşi” se găsesc şi o grămadă de puturoşi, obişnuiţi să cerşească şi să se plângă.

Articole asemănătoare

Back to top button