Shares

Sondajele realizate de Uniunea Social Liberală şi aruncate pe piaţă sunt un soi de mâncare râncedă. În mod normal, de o asemenea mâncare nu ar trebui să se apropie nimeni, dar o râgâială a apărut deja.

Şi nu una oarecare, ci de o intensitate cu magnitudine mare.  A venit, fireşte, din partea celor de la putere, a PD-L-ului mai bine zis. Reacţia lui Gheorghe Flutur mi-a amintit de perioada de opoziţie a acestui personaj politic, când tuna şi fulgera la adresa lui Gavril Mîrza şi a PSD-ului. Poate vă mai amintiţi celebra butadă „la PSD se bea whisky cu borcanul”. Bineînţeles că nu se întâmpla aşa, că doar Mîrza şi acoliţii lui nu or fi fost atât de săraci încât să nu aibă măcar un set de pahare de unică folosinţă. Pe acelaşi efect de consternare a opiniei publice mizează şi acum Gheorghe Flutur când spune că rezultatele sondajelor prezentate de USL sunt ca nişte „etnobotanice de campanie, le dau pe nas să poată pleca liniştiţi în vacanţă”. Subconştient, asocierea lui Cătălin Nechifor şi Alexandru Băişanu cu acest tip de droguri care a făcut şi face ravagii printre tineri nu poate avea decât un efect de procente în plus în dreptul lui Gheorghe Flutur şi al PD-L.

Pentru mulţi dintre profani va fi tot aia că liderii USL prizează etnobotanice cu aceea de efect de etnobotanice. Şi cum electoratul nu e dus prea mult pe la şcoală, confuzia e uşor de făcut.

În privinţa sondajului, USL ar fi creditat cu 52% şanse de câştig în judeţ, în timp ce PD-L ar prinde doar vreo 15%. Cifrele mi se par departe de realitate. Deşi nu am vreun institut specializat în astfel de sondaje, sunt convins că PD-L a scăzut simţitor faţă de alegerile din 2008, şi este posibil chiar ca USL să fie peste ei. O proporţie corectă ar fi, poate undeva la 40% faţă de 30-35%. Chiar şi aşa, pentru PD-L este un mare motiv de îngrijorare, iar reacţia lui Flutur vine, după cum spuneam şi mai devreme, pentru a mai rupe din procentele opoziţiei şi a le reaşeza în dreptul partidului său. E o strategie politică bună, şi sunt tare curios să văd dacă cei din PSD+PNL Suceava vor avea o reacţie potrivită. Sau poate vor face un nou sondaj de opinie să vadă cum trebuie să-i răspundă lui Flutur.