Brigada Diverse

Căldura care arde

Căldura începe să-l afecteze pe primarul Ion Lungu. Şi nu căldura de afară, care nu e din cale afară de supărătoare, ci căldura care va trebui asigurată în locuinţele sucevenilor în perioada de iarnă.

După ce ani în şir s-a folosit de metoda „picătura chinezească” pentru a convinge populaţia că racordarea la sistemul centralizat de încălzire al oraşului este cea mai bună soluţie, Ion Lungu dă înapoi. Mai nou, vrea referendum pentru a afla opinia populaţiei despre acest subiect şi consideră că ar fi o inechitate ca familiile care nu sunt racordate la sistemul centralizat să plătească subvenţii pentru cele care sunt racordate.

Măi, să fie? Dar până acum nu a fost tot aşa? Şi l-aţi auzit pe primarul Lungu să ia vreo atitudine, să fie deranjat că unii contribuie la subvenţiile acordate an de an către firma de termoficare, indiferent că aceasta s-a numit Termica sau Bioenergy? Vă spun eu, niciodată.

De ce acest interes brusc pentru consultarea populaţiei? Pentru că Ion Lungu, chiar şi în aroganţa sa tot mai mare, îşi dă seama că ar putea deveni brusc nepopular şi al cincilea mandat la care visează s-ar putea transforma doar într-un vis frumos.

Cei de la Bioenergy au anunţat public că din toamnă vor solicita majorarea tarifelor la gigacalorie, cu aproximativ 40%, şi cel mai probabil autoritatea de reglementare în domeniu le va aproba cererea. Iar asta înseamnă automat creşterea facturilor sau, în cel mai bun caz, creşterea subvenţiilor.

Dar până când să dai bani unei societăţi private, că Bioenergy asta e, o societate privată. Ei bine, mai este şi o faţă nevăzută a acestui referendum. Între Ion Lungu şi Bioenergy, societate pe care a ţinut-o în braţe necondiţionat, de parcă era propria firmă, a început un război de uzură, iar fiecare se foloseşte de propriile arme.

În sinea sa, primarul îşi doreşte continuarea actualului sistem de furnizare a căldurii, numai că nu vrea să-şi asume nici cea mai mică urmă de nemulţumire din partea celor 20.000 de familii racordate la sistemul centralizat. Şi de aceea a venit cu această soluţie a referendumului. În felul acesta le arată „pisica” şefilor de la Bioenergy şi le transmite ceva de genul „Fără sprijinul meu aţi aruncat bani de pomană în centrală şi trebuie să vă închideţi în curând. Eu sunt salvatorul vostru”.

Sper ca sucevenii să nu se mai lase păcăliţi din nou, şi din nou, de această strategie ieftină, una care a funcţionat ani în şir. Iar termoficarea este doar un singur exemplu din multele în care Ion Lungu îşi bate joc de un oraş întreg.

Articole asemănătoare

2 Comentarii

  1. Eu cred ca trebuia remarcata si nesimtirea cu care a cheltuit o gramada de bani pe asa zisa modernizare a ifrastructurii pentru termoficare, cum s-au luat salarii nesimtite si se mai iau inca pe lipsa minima de viziune pe termen lung a lungului 🙂
    Aceeasi situatie e si in cazul sensurilor unice. Se mimeaza munca de aproape un an, cred, ca sa faca Suceava CIRCULABILA. Nici pana azi nu a iesit nimic. E complicat rau. Dar deh, trebuie justificate niste salarii pe principiul de la revolutie: ” Mircea, fa-te ca lucrezi!”, citat Caramitru catre Dinescu, pentru necunoscatori.

Back to top button