Campionii festivalurilor
Criza financiară a devenit cel mai discutat subiect al anului în curs. Răspunsul invariabil la orice problemă ridică este acelaşi: criza. Asta până la distracţii, pentru că potrivit unui clasament întocmit de ziariştii de la „Gândul”, judeţul Suceava este fruntaş la organizat festivaluri.
Şi nu din bani adunaţi de pe la sponsori, ci din bani veniţi de la bugetul primăriilor locale. Statistica arată că numai în cursul lunii iulie au avut loc 26 de evenimente de acest fel, capitol la care suntem depăşiţi doar de două judeţe, Harghita, cu 45 de manifestări şi Brăila, cu 28 de festivaluri.
Cu alte cuvinte, luna trecută a fost ziua şi festivalul, iar în august vor fi probabil la fel de multe manifestări. Am avut tot soiul de evenimente, „al ouălor încondeiate”, „al huţulilor” şi vor mai fi „al fructelor de pădure”, „al păstrăvului” şi lista poate continua pe câteva pagini.
Pentru a organiza aceste evenimente, Primăriile au scos din tolbă un munte de bani. Bani care se plâng că nu le ajung pentru plata salariilor angajaţilor sau pentru achitarea facturilor la electricitate sau la telefonie.
E un paradox tipic românesc. Sau poate e modul aleşilor locali de a le inocula electorilor că sunt aproape de ei la rău, dar mai ales la bine.
În curând vine şi vremea reducerilor de personal prin Primării, şi sunt tare curios să văd cum vor justifica aleşii locali concedierile. Poate cu-n mic, o bere şi vreun cârnăcior. Să fiu salariat al vreunei Primării şi să ştiu că leafa mea s-a dus pe serbări câmpeneşti aş fi extrem de furios. Şi furia ar creşte dacă printre nefericiţii trimişi acasă în şomaj m-aş afla şi eu, repet ştiind că salariul meu s-a topit la festival.
Nu vreau să credeţi că sunt împotriva unor manifestări la care oamenii să uite de greutăţi. E în firea omului să muncească şi să se distreze.
Dar nu cu orice preţ. Iar dacă acest preţ înseamnă concedieri de oameni nu pot fi de acord.