Shares

Uneori am impresia că partidele politice, mai bine zis oamenii din fruntea acestora, sunt loviţi de o prostie soră cu moartea.

Iar PNL Suceava nu face excepţie, ba mai şi plusează la capitolul opacitate şi lipsă de orizont şi viziune. Vineri am aflat că Nicolae Chiriac, nimeni altul decât primarul în funcţie al acestui partid în oraşul Broşteni va candida pentru un nou mandat.

Toate bune şi frumoase, numai că Chiriac are legate de coadă o grămadă de tinichele, care fac gălăgie şi când omul stă, darămite când de mişcă. Despre dosarul penal pe care îl are la DNA Suceava pentru că ar fi deturnat vreo 36 de miliarde de lei vechi din banii încasaţi de la APIA s-a scris de nenumărate ori.

Fireşte, există prezumţia de nevinovăţie, plus că chiar dacă va fi trimis în judecată dosarul se va finaliza peste vrei 5 ani, aşa cu indulgenţă, deci Chiriac ar mai putea candida pentru un alt mandat şi în 2020.

Totuşi, Nicolae Chiriac are un alt dosar, care stă să se finalizeze. Este vorba despre dosarul în care Curtea de Apel Suceava a validat concluziile Agenţiei Naţionale de Integritate, care a stabilit că edilul din Broşteni a fost găsit în conflict de interese pe motiv că a votat o hotărâre de Consiliu Local prin care a fost de acord ca Asociaţia Crescătorilor de Animale „Ciobănaşul”, pe care el o conducea în calitate de preşedinte, să încheie un contract de închiriere cu acelaşi Consiliul Local al orașului Broșteni în care avea funcţia de consilier local.

nicolae chiriac

Dosarul este deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar dacă şi aici se vor menţine concluziile inspectorilor ANI, Nicolae Chiriac nu va putea ocupa o funcţie publică minim 3 ani.

Stau şi mă întreb, ce dracu or avea în ţeastă ăştia de se cred liberali la Suceava? Să luăm un scenariu perfect plauzibil. Curtea Supremă dă o soluţie de condamnare a lui Chiriac chiar în perioada campaniei electorale. În acest caz, prefectul de Suceava, prin lege, va fi obligat să constatate că mandatul de primar al lui Nicolae Chiriac a încetat şi că acesta nu mai poate candida. Păi atunci, tu, mare partid liberal din Suceava, cu cine naiba mai te prezinţi în faţa alegătorilor?

Un alt scenariu e la fel de prost pentru liberali. Câştigă Chiriac alegerile din 5 iunie, iar procesul îl pierde în toamnă, prin octombrie, înainte de alegerile generale. Tu, PNL, rămâi iar descoperit, şi asta pentru că nu are cine-şi face campanie pentru alegerile parlamentare. Un Nicolae Chiriac suspendat nu va avea absolut nici o motivaţie să tragă pentru căruţa liberală.

Singurele variante câştigătoare pentru PNL ar fi o soluţie favorabilă pentru Nicolae Chiriac sau acesta să piardă procesul prin 2017. Dar de ce atâta bătaie de cap când puteai găsi un alt candidat nepătat? Singurul răspuns care-mi vine în minte este că Chiriac o fi cotizat pe la partid sau o fi vreun geniu din valea Bistriţei de care nu se poate debarasa nimeni.

 

Sursă foto: brosteni.blogspot.com