Shares

Nu am înţeles ce se petrece prin Suceava, prin fruntea instituţiilor descentralizate.

Ziarele sunt pline cu nume ale persoanelor care urmează să vină în diferite funcţii, dar de la săptămână la săptămână apar schimbări şi modificări.

Ultimul nume pe care l-am văzut este al lui Dumitru Buta, fost şef al Gărzii Financiare Suceava. Nu l-am cunoscut personal pe Buta, despre care ştiu doar că a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Se întâmpla acum câţiva ani buni, iar între timp, peste dosarul respectiv s-a aşternut praful. Mai concret, procesul nu s-a terminat nici până în ziua de astăzi, aşa încât nimeni nu poate trage vreo concluzie despre vinovăţia sau nevinovăţia lui Dumitru Buta. Una din fapte s-a prescris deja, iar a doua este pe cale să aibă aceeaşi soartă, astfel încât o eventuală condamnare ar fi tardivă şi nu ar mai avea efecte juridice şi de altă natură. Dar, să nominalizezi pentru funcţia de şef al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, o instituţie grea a judeţului, o persoană asupra căreia planează suspiciuni de corupţie este peste puterea mea de înţelegere. Asta dacă nu cumva cineva a vrut să-l bage şi mai la fund pe Dumitru Buta şi să-l compromită definitiv. Nu m-ar mira ca această propunere să se şi materializeze, ceea ce ar fi o mare greşeală, cel puţin de imagine.

Ce nu mai înţeleg este motivul pentru care unii şefi de instituţie au rămas în funcţie, deşi schimbarea lor necesita doar câteva minute de muncă.

Am două exemple, dintre care unul e chiar bătător la ochi. Să le luăm pe rând. Mai întâi, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava este condus de Ioan Corjuc, director numit cu delegaţie, iar schimbarea acestuia ar fi presupus o simplă hârtie, prin care să fie anunţat că i-a expirat delegarea şi o altă persoană urmează să preia conducerea.

Au trecut două luni şi ceva de la alegerile locale şi nu s-a întâmplat absolut nimic.

Mai comică este situaţia la Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituţie care nu are şef nici măcar cu delegare. Postul a rămas vacant după demisia lui Ionuţ Creţuleac, iar de atunci unul dintre adjuncţi se ocupă cu bunul mers al instituţiei.

Numirile altor şefi de instituţii, cel puţin în acest două cazuri, stă în pixul lui Alexandru Băişanu, şi asta pentru SGA şi ITM sunt instituţii care le-au revenit liberalilor în urma negocierilor cu PSD. Şi în timp ce câteva posturi stau libere, liberalii înjură printre dinţi că au muncit de pomană în campania electorală.

Dacă voi aveţi mai multe date sau aveţi explicaţii logice pentru toate acestea vă rog să-mi spuneţi şi mie.