Brigada Diverse

Ce ne aşteaptă în 2016

2016 a început de câteva zile şi se anunţă extrem de tumultos, cel puţin pe scnea politică.

Chiar dacă pare poate prea devreme, am să încerc să fac un rezumat vizavi de ceea ce ne aşteaptă, pentru că în linii mari am aflat unde se poziţionează fiecare dintre potenţialii viitori şefi din administraţia locală şi judeţeană.

Primăria Suceava, una dintre cele mai importante mize în jocul electoral din acest an, este vizată de mai mulţi candidaţi, iar faptul că viitorul primar va fi ales din primul tur de scrutin face şi mai interesantă lupta.

Fiecare vot va însemna enorm, iar candidaţii ştiu acest lucru, motiv pentru care încearcă să se poziţioneze cât mai bine, atât în ochii electoratului, cât şi de partea unui partid puternic.

Ioan Balan este candidatul PNL şi acest lucru nu cred că se va schimba. În schimb, celălalt mare jucător de pe piaţa politică, PSD, nu şi-a desemnat un candidat clar. Nu ar mira pe nimeni ca social-democraţii să deschidă larg uşa pentru un actual sau fost liberal. Este vorba de Alexandru Băişanu şi Ion Lungu.

Ambii au avut discuţii cu mai marii PSD şi cum politica e aşa cum o ştim cu toţii nu ar fi de mirare ca unul dintre ei să fie susţinut social-democraţi. În cazul în care nici Băişanu şi nici Lungu nu se vor înţelege cu PSD, este foarte interesant pe cine va arunca în luptă acest partid.

stampila-vot

Cu alte cuvinte, bătălia se va da în 3 sau 4, respectiv Balan, Lungu, Băişanu, plus un eventual social-democrat. Cine va câştiga? Greu de spus, dar cert este că va fi o bătălie pe viaţă şi pe moarte, în care mă aştept să văd scoase pe piaţă tot felul de mizerii.

De partea cealaltă, la Consiliul Judeţean Suceava va fi o luptă în doi, exact ca şi acum patru ani. Contracandidaţi sunt aceeaşi combatanţi, Cătălin Nechifor, din partea PSD, respectiv Gheorghe Flutur, din partea PNL. În 2012 câştig de cauză a avut Nechifor, pe fondul unui val imens de nemulţumire la adresa PNL (mă rog, PDL la vremea respectivă).

Pentru anul acesta îl creditez pe Flutur cu şanse mai mari, dar trebuie luat în calcul un aspect deloc de neglijat: preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales de consilierii judeţeni şi nu prin vot direct, ceea ce înseamnă că totul va fi un troc ordinar, iar PMP, partid creditat cu şanse reale de a obţine aproximativ 10% din sufragii va face jocurile. Iar cum Traian Băsescu asta a făcut toată viaţa, iar Gheorghe Flutur nu i-a rămas foarte apropiat, se poate întâmpla ca partidul cu cei mai mulţi consilieri judeţeni să nu prindă nici măcar un post de vicepreşedinte la CJ Suceava.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. Parerea mea este ca cel mai bun candidat pentru primarie este rectorul Adrian Graur.

Citiți de asemenea
Close
Back to top button