Shares

Oraşul a devenit o mare afacere cu pavele. Şi nu de azi, de ieri, ci de câţiva ani, de când câţiva şmecheri, sau poate doar unul singur, care jonglează cu bani publici, şi-au dat seama că Joiana are mult lapte.

Pe zeci de străzi, străduţe, alei şi parcuri au fost trântite pavele. Numai în parcul din centrul oraşului pavelele au însemnat câteva miliarde de lei vechi. Pe trotuare nu s-a putut circula civilizat luni în şir pentru că, aţi ghicit, se montau pavele.

La fel s-a întâmplat şi pe trotuarul de vizavi de Primăria Suceava. Scuzaţi, fostul trotuar cu pavele, pentru că în locul acestuia a apărut de câteva săptămâni o frumuseţe de groapă. Săpată pentru a schimba conducte de termoficare sau de apă, dar asta chiar contează mai puţin. O altă zonă a oraşului, aceeaşi problemă. Trotuarul de vizavi de Banca Naţională a României, în apropiere de staţia „La Bancă” este la fel de impracticabil. Se lucrează şi aici. Situaţia se repetă şi în alte cartiere trase parcă la indigo.

Sute de pavele scoase de muncitori au fost distruse total sau parţial şi nu mai pot fi utilizate. Ce se întâmplă cu aceste pavele? Normal, vor fi înlocuite. Din banii cui? Simplu, ai fraierilor de suceveni.

pavele suceava2

Situaţia denotă inexistenţa unui plan de bătaie pentru lucrările din oraş. Nu cred că avea rost să înlocuieşti vechiul trotuar cu pavelele scumpe ale unei firme, Symmetrica Vereşti pentru necunoscători, pentru ca după un an sau mai puţin să sapi în acelaşi loc.

Cu atât mai mult, cu cât se presupune că reprezentanţii Primăriei Suceava ştiau zonele unde se vor derula lucrări pe linie de termoficare şi prin programul ISPA.

Totul arată că unora le-a păsat doar de un singur lucru: contractul cu Symmetrica să meargă mai departe. Un contract destul de ciudat, care până acum s-a derulat în baza unui contract de reparaţii stradale, care nu a parcurs etapele fireşti ale unei licitaţii. Abia acum câteva luni s-a organizat o licitaţie, când Primăria Suceava era deja colorată în portocaliu, iar câştigătorul cunoscut.

Sunt convins că cineva de la Primăria Suceava şi-a tras un comision serios din marea pavelare. Afacerea reciproc avantajoasă între acea persoană şi firma din Vereşti continuă şi în acest an, pentru suma de 1 milion de euro, iar în ritmul în care muncitorii distrug pavelele bănuiesc, de fapt sunt convins, că cel puţin următorii trei ani se va lucra la fel de intens prin Suceava la reabilitarea străzilor.