Shares

Activităţile similare celor prestate tovărăşeşte de către prim-secretarii de partid păreau că s-au pierdut în timp, dar se pare că nu este deloc aşa.

O dovedeşte şi vizita de ieri a primarului Ion Lungu la sediul societăţii Diasil pentru a inspecta care este situaţia pregătirilor pentru iarna care bate la uşă.

Fireşte, pe teren nu s-a mers de unul singur, ci cu unul dintre viceprimari, Lucian Harşovschi, şi cu o serie de inspectori din Primăria Suceava.

La ce am văzut pregătit aici, am încredere că vom trece iarna fără probleme”, a fost declaraţia optimistă a primarului Lungu.

Încălţat cu celebrele-i ciubote de gumă, edilul Sucevei nu ratează nici un moment de acest fel. Ba, cred că mă înşel. În primăvara aceasta nu ţin minte să-l fi văzut cu cizme şi măturoi la curăţenia de prin cartierele oraşului.

Eu cred în continuare că e o meschinărie şi asta pentru că tu ca primar şi aparat din administraţia locală trebuie să te asiguri că ai încheiat un contract care să-ţi permită să-l arzi la buzunare pe cel cu care colaborezi pe linie de deszăpezire dacă nu-şi face treaba corespunzător.

lungu sare

Cu ce mă încălzeşte pe mine sau pe suceveni că primarul se declară mulţumit de ceea ce a găsit la sediul Diasil, dacă cei de acolo vor da cu oiştea în gard când va ninge.

Iar experienţele anilor trecuţi ne-au demonstrat că iarna vine întotdeauna prin surprindere, că râul, ramul şi mai ştiu eu cine sunt vinovaţi pentru gestionarea proastă a deszăpezirii. Şi mai ştiu că după fiecare ninsoare trotuarele se transformă în patinoare, pe care de cele mai multe ori le curăţă doar sfântul soare, şi mă refer aici la locurile publice care sunt gestionate de administraţia locală.

Şi mai ştiu că şi firmele private, asociaţiile de locatari ar trebui să se implice în operaţiunile de deszăpezire, dar acest lucru se întâmplă mai rar sau deloc, iar o vină o are şi conducerea Primăriei Suceava pentru că nu dă sancţiuni, deşi legislaţia îi permite.

Dar dacă tot îi place să pozeze în conducătorul suprem al oraşului, îi sugerez primarului Ion Lungu să ia modelul autorităţilor de la Kiev, care acum trei ani, dacă nu mă înşel, au curăţat oraşul de zăpadă într-o singură zi. Iar Kiev-ul nu e Suceava.

Ştiţi cum au reuşit? Au decretat că nimeni nu iese din casă decât în cazuri excepţionale. Au fost închise şcoli, bănci, firme. Totul. Dar rezultatul a fost imediat.