Shares

Cui îi pasă de pădurile noastre? Aceasta este întrebarea pe care o lansez public şi la care aştept răspunsuri.

Nu cred că vreo autoritate competentă, din domeniul silvic sau de la poliţie sau din rândul clasei politice se va strădui prea mult să catadicsească să ofere vreo explicaţie.

Şi în timp ce o întreagă societate pare încremenită în amorţire, pădurile noastre dispar hectar cu hectar.

padure taiata nou3

 

După cum am mai spus aici, am prieteni care ajung pe munte aproape la fiecare sfârşit de săptămână, iar fotografiile pe care mi le trimit sunt, invariabil, aceleaşi. Arbori puşi la pământ, TAF-uri care exploatează nemilos şi versanţi întregi care dispar în malaxorul unei industrii tot mai prospere. Imaginile de acum sunt din Parcul Naţional Călimani, un loc unde teoretic, tăierile sunt interzise. Realitatea este cu totul alta.

Un raport recent al Greenpeace arată că din România dispar la fiecare oră câte 3 hectare de pădure, iar prejudiciile create de cei care exploatează aurul verde au fost de peste 52 de milioane de euro în perioada 2013-2014.

padure taiata nou2

În acelaşi interval, în judeţul Suceava au fost depistate 716 tăieri ilegale, capitol care ne situează în partea de mijloc a acestui fenomen.

Ce mă surprinde pe mine este că aceste organizaţii care luptă pentru protejarea naturii nu se implică suficient de mult pentru a stopa tăierile ilegale de păduri. Cel puţin în judeţul Suceava acestea s-au redus la câteva aspecte punctuale. Poate mă înşel eu şi au fost situaţii în care ONG-urile pe linie de mediu au stopat anumite ilegalităţi, dar dacă aceste amănunte nu sunt făcute publice ori nu există, ori sunt gestionate foarte prost de oamenii care se ocupă de ele.

padure taiata nou1

 

Până una alta, realitatea este cruntă şi imaginile pe care le primesc periodic nu fac decât să confirme că dacă nu luăm măsuri urgente şi dacă nu ne implicăm cu toţii vom ajunge să avem munţi ca prin Grecia, cu câte un arbust pirpiriu din 50 în 50 de metri. Chiar asta ne dorim?