Cum se apără corbii
Incompetenţa unor cadre medicale nu va mai fi vizibilă. Cel puţin în cazul îmbolnăvirilor cu virusul gripei A H1N1, care i-a speriat deja pe o parte a locuitorilor din judeţele Suceava şi Botoşani.
Ministerul Sănătăţii a luat astăzi decizia de a nu a mai prezenta datele personale ale celor decedaţi, pentru a proteja drepturile pacienţilor şi a evita expunerea medicilor la comentarii şi atitudini agresive.
Motivarea de a-i proteja pe pacienţi mi se pare corectă. Numai că, în spatele ei se ascunde altceva. Dorinţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a ascunde hibele din sistem. Prin ascunderea acestor date, accesul mass-media la cazurile problematice va fi redus, nu şi obstrucţionat definitiv aşa cum ar vrea mai marii Ministerului Sănătăţii. Cazul cel mai la îndemână este al bărbatului din Siret, decedat săptămâna trecută din cauza complicaţiilor apărute prin infectarea cu virusul gripei porcine. Pentru că familia a făcut scandal, semnalând mai multe nereguli, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au fost nevoiţi să declanşeze o anchetă. S-a găsit şi un vinovat, un medic de la Ambulanţa Rădăuţi care nu l-a însoţit pe Dorin Muha, bărbatul din Siret decedat din cauza virusului A H1N1, în timpul transportului spre Clinica de Boli Infecţioase din Iaşi.
Mai mult, în ambulanţă a fost permis şi accesul soţiei decedatului, ceea ce contravine reglementărilor în domeniu.
Probabil că dacă acest caz nu era prezentat de presă, totul s-ar fi sfârşit fără nici un vinovat. Mai bine zis după regula de aur din România: mortul este vinovatul.
Auziţi ce spun cei de la Ministerul Sănătăţii: „Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii are datoria de a evita expunerea medicilor la comentarii, judecăţi şi atitudini agresive din partea unor voci neautorizate din punct de vedere medical. Astfel de situaţii pot duce la demotivarea unor persoane care nu fac altceva decât să salveze vieţi şi să limiteze răspândirea virusului pandemic”.
Nu ţin minte, cel puţin în media locală, ca medicului de la Ambulanţa Rădăuţi, sancţionat cu diminuarea salariului de bază cu 10% timp de 3 luni şi anularea salariului de merit, să i se fi cerut capul. Sau măcar demisia. Opinia publică a dorit să afle răspunsurile la o serie de întrebări pertinente. Nu le-au aflat, aşa cum nici vecinii familiei Muha din Siret nu au văzut urmă de personal medical pentru dezinfecţia locuinţei, a casei scării ori pentru consultarea celor care au intrat în contact direct cu mortul. Probabil că aceste amănunte doresc să le ascundă cei de la Ministerul Sănătăţii. Şi încă un amănunt. Nu am văzut nici o campanie de informare despre vaccinul împotriva gripei porcine pe care Ministerul Sănătăţii vrea să-l introducă peste câteva zile. Oare această tăcere e tot pentru protecţia cadrelor medicale şi a pacienţilor?