Brigada Diverse

Cum se fură în presă

Ştirea despre statuia de gheaţă pe care reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au comandat-o meşterilor populari, pentru a fi amplasată la baza pârtiei de schi din Gura Humorului, a făcut rapid înconjurul României. La nivel central, declaraţiile şi esenţa materialelor apărute în „Monitorul de Suceava” au fost copiate cu tot cu virgulă şi punct.

Nici o referire despre sursă. Totul apare ca şi cum ziariştii dă Bucureşti ar fi vorbit cu împricinaţii. Nu neg că aceste convorbiri nu s-au înregistrat, dar sunt convins 100% că un om nu poate spune exact aceleaşi vorbe în zile diferite.

Ca dovadă, puteţi citi ziarul „Gândul”, de astăzi şi „Monitorul de Suceava”, de sâmbătă şi luni.

„A fost doar o idee venită de la ei (n.a. – a meşterilor populari), nu am analizat-o în nici un fel. Preşedintele Flutur habar nu a avut, nu am discutat cu el despre asta”, este declaraţia lui Dragoş Juravle, director în Consiliul Judeţean Suceava, despre paternitatea nebuniei realizării statuii de gheaţă cu chipul Elenei Udrea. La fel, şi într-un ziar şi în altul. Şi declaraţia lui Gheorghe Flutur preşedintele Consiliului Judeţean Suceava este trasă la indigo: „Nu face nimeni nici o statuie, dezaprob acest mod de gândire. Celui care a spus asta o să-i cer notă explicativă şi va fi sancţionat, dacă are asemenea fantezii. Nu se poate aşa ceva, e sinucigaş”.

Exemplele pot continua, pentru întreg articolul de astăzi din „Gândul” nu face decât să fure declaraţiile şi ideile din „Monitorul de Suceava”.

Nici măcar nu ştiu cine a făcut asta, pentru că articolul este semnat „D.R.”, şi nici nu cred că mai contează. Nu este prima dată când marii ziarişti de la Bucureşti fură, şi o spun cu toată responsabilitatea, articole din presa locală şi se împăunează cu aceste realizări.

Rar, spre deloc, este citată sursa de unde provine articolul, aşa cum ar fi normal. Sper ca într-o bună zi, un ziarist din provincie să acţioneze în judecată un ziar central pentru furt intelectual.

E singurul mijloc de a elimina neghina din presă.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

Back to top button