Dana Gîrbovan trebuie multiplicată
Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, este una din puţinele voci pertinente din România. De fiecare dată când a sesizat derapaje în Justiţie nu a ezitat să le facă publice şi să le critice într-un mod tranşant şi argumentat solid.
Din punctul meu de vedere, Dana Gîrbovan trebuie multiplicată. Cu oameni de calitatea ei societatea noastră ar fi cu mulţi paşi înainte.
Ultima intervenţie l-a vizat pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, un individ care crede că dacă este reprezentantul uneia dintre cele mai puternice ţări din lume îşi permite să spună şi să facă orice, mă refer aici şi la fotografia cu steagul ţinutului secuiesc.
Da, dacă am avea sute de politicieni cu coloana vertebrală a Danei Gîrbovan eram cu ani buni înainte. Şi nu ne-am mai fi îndoit până aproape să dăm cu capul de pământ pentru că aşa ni s-a spus de la Bruxelles, Berlin sau Washington.
Am să redau câteva pasaje din scrisoarea deschisă adresată lui Klemm, cu speranţa că poate şi o serie de persoane din Suceava vor înţelege câte ceva.
„Aţi afirmat în interviu că <aplaudaţi puternic> ceea ce consideraţi ca fiind un <record de succes> actual al luptei anticorupţie, arătând însă că vă sunt indiferente mijloacele folosite în această luptă.
Afirmaţiile dumneavoastră, cum a fost cea cu <aplauzele>, sunt primejdioase pentru democraţia romanească, deoarece întăresc mentalitatea extrem de periculoasă că scopul scuză mijloacele. În justiţie mijloacele pot perveti scopul. Va reamintim că România este o ţară aflată la 27 de ani depărtare de comunism, o ţară în care mentalitatea represivă a instituţiilor de forţă, implementată iniţial de consilieri sovietici apoi de educatori români formaţi şi educaţi de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul că România a declarat că a trecut de la dictatură la democraţie.
Schimbarea acestei mentalităţi, fundamentată pe faptul că statul este superior persoanei, necesită timp şi o continuă reevaluare sinceră pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot îmbunătăţi.
Profesionalizarea şi întărirea reală a tuturor instituţiilor democratice se face prin respectarea strictă a statului de drept, a separaţiei puterilor în stat şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea corupţiei.
Dacă dumneavoastră, din poziţia de reprezentant al Statelor Unite în România, doar <aplaudaţi>, dar nu scoateţi în evidenţă excesele ori erorile acolo unde acestea există şi sunt vizibile, nu doar că nu ajutaţi justiţia şi lupta anticorupţie, dar le vulnerabilizaţi atât pe ele, cât şi credibilitatea Statelor Unite în faţa românilor.
Cultul personalitaţii şi <aplauzele> însoţite de lipsa criticii şi a unei evaluări profesioniste care să scoată în evidenţă succesele şi să puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat şi orice instituţie a acestuia. Aceste lucruri pot foarte uşor discredita o acţiune vitală pentru sănătatea societăţii româneşti, cum e lupta împotriva corupţiei, pe palierul purtat de justiţie.
Justiţia nu e nici campanie de publicitate şi nici subiect de propagandă electorală. Administraţia justiţiei într-un stat democratic este un proces ce se desfăşoară cu rigurozitate şi strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public şi demnitatea, drepturile şi libertăţile fiecărei persoane. Orice derapaj trebuie punctat şi corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizând obiectiv şi critic această activitate.
Ne îngrijorează, de aceea, faptul că nu amintiţi aceste valori în luările dumneavoastră de poziţie publice. Aţi fost tăcut şi când Curtea Constituţională a fost atacată public, când avocaţii au cerut respectarea confidenţialităţii client-avocat, când judecătorii au solicitat lămurirea interferenţei serviciilor secrete în <câmpul tactic> al justiţiei, după cum nu aţi arătat nici o preocupare faţă de problemele justiţiei, adunate în documentul intitulat <Memorandum privind justiţia>, document votat de aproape 80% dintre adunările generale ale judecătorilor.
Vă solicităm, în consecinţă, ca atunci când vorbiţi despre chestiuni ce ţin de justiţie să aveţi în vedere situaţia de ansamblu, atât cu părţile pozitive cât şi cu cele unde mai e loc de îmbunătăţiri sau sunt necesare corecţii. Ca reprezentant al ţării care a ajuns să fie prosperă şi puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile şi libertăţile sale, aveți o expertiză enormă pe care o puteţi împărtăşi cetăţenilor români. Lupta împotriva corupţiei trebuie susţinută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte”.
Scrisoarea integrală se găseşte pe site-ul www.unjr.ro, dar mă repet aş vrea să văd cât mai multe persoane gen Dana Gîrbovan.
Mai sandrinio, asta e semn ca te temi ca vei fi arestat
Imi pare rau ca nu ai inteles despre ce este vorba. Dana Girbovan spune aici, si ii dau dreptate pentru ca am mai semnalat acest aspect si cu alte ocazii, faptul ca nu trebuie sa fim slugile altora din exterior, indiferent de numele lor. Daca tie ti se pare corect ca romanii sa faca trafic de influenta si sa ia mita, iar strainii doar lobby care nu e pedepsit de lege, inseamna ca vorbim limbi diferite. Si un exemplu local: comisarul-sef Cristian Macsim a fost retinut 24 de ore, iar ancheta in cayul sau a durat aproape doi ani, timp in care omul a fost tras pe linie moarta. La final, in dosar s-a dat clasare. Crezi ca asa trebuie sa functioneze justitia si lupta impotriva coruptiei?
Cu oarece rezerve, din considerente ce țin îndeosebi de o minimă prudență, înclin să susțin că toate cele care au fost semnalate prin acest articol nu fac decât să ne deschidă mintea cu privire la imperfecțiunile unui sistem care se vrea a fi de justiție și care, uneori, nu pare a fi ceea ce este ori clamează a fi, dar și cu privire la rscurile unui anumit tip de slugărnicie elitistă față de o anumită putere, vizavi de o anumită instituție ori referitor la ideile anumitor persoane.
Cine, noi, d le. Sandrinio, nu trebuie sa fim slugile altora?
Dar noi am dovedit cu prisosinta pe parcursul istoriei noastre si in special in perioada recenta ca nu suntem capabili sa ne conducem singuri in mod onest ba din contra. Aceasta tara a fost dusa spre dezastru de niste nenorociti care nu au pierdut nici o ocazie sa clameze exact ceea ce afirmati dumneavoastra mai sus pentru a si acoperi furaciunile imense si deciziile de analfabeti politic( luate si acelea exclusiv in interes propriu).
In ceea ce priveste excesele justitiei , sunt de acord ca acestea exista si pot afecta iremediabil cariera, statutul si integritatea fizica si psihica a unei persoane. Asa cum Romania este o tara departe de a fi perfecta, nici justitia nu poate face exceptie. Dumneavoastra nu sunteti de acord cu privire la modul cum functioneaza justitia si lupta anticoruptie?
Poate preferati „acalmia” de pana acum vreo 5-6 ani cand la noi erau anchetati pentru coruptie maxim nasii de tren.
Daca politicul nu s ar fi comportat intr un mod atat de daunator, cu siguranta nu se ajungea in situatia sa primim indrumari de la altii. Sau poate sugerati ca era mai bine sa fie lasati in pace acesti iresponsabili, sa nu le atraga nimeni atentia, sa ramanem absolut suverani pe drumul ( auto)distrugerii, ca aceasta e oricum singura cale ce ne au aratat o.
nu am sugerat nici un moment ca lupta impotriva coruptiei trebuie stopata si nici nu voi afirma asa ceva. Dar aceasta lupta trebuie sa se faca respectindu-se legile si nu calcind peste cadavre. Altfel riscam sa ne intoarcem in anii ’50 cind orice persoane care nu convenea sistemului era ridicata si trimisa la inschisoare. Si mai cred ca aceasta lupta impotriva coruptiei trebuie sa se materializeze si in recuperarea prejudiciilor pentru ca pina in prezent procentul este extrem de mic. Daca se vor recupera acesti bani vor exista fonduri si pentru sanatate si pentru invatamint si pentru sosele
pe dana girbovan & co nu am auzit-o luand vreo pozitie atunci cand tov. tariceanu a cerut parlamentarilor sa nu mai voteze nici o cerere a d.n.a. privind cercetarea, retinerea sau arestarea deputatilor si senatorilor.
atacurile impotriva justitiei facute tariceanu sunt cele mai grave atentate impotriva statului, fiind cu atat mai grave cu cat sunt facute de al 2-lea om in stat.
ori, nu am auzit niciodata ca don’soara de mai sus sa ii fi atras atentia lui tariceanu s-o lase mai usor cu tara pe scari.
asa ca… a se slabi cu girbovan, face pereche buna cu tariceanu.