Shares

Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, este una din puţinele voci pertinente din România. De fiecare dată când a sesizat derapaje în Justiţie nu a ezitat să le facă publice şi să le critice într-un mod tranşant şi argumentat solid.

Din punctul meu de vedere, Dana Gîrbovan trebuie multiplicată. Cu oameni de calitatea ei societatea noastră ar fi cu mulţi paşi înainte.

Ultima intervenţie l-a vizat pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, un individ care crede că dacă este reprezentantul uneia dintre cele mai puternice ţări din lume îşi permite să spună şi să facă orice, mă refer aici şi la fotografia cu steagul ţinutului secuiesc.

Da, dacă am avea sute de politicieni cu coloana vertebrală a Danei Gîrbovan eram cu ani buni înainte. Şi nu ne-am mai fi îndoit până aproape să dăm cu capul de pământ pentru că aşa ni s-a spus de la Bruxelles, Berlin sau Washington.

dana girbovan

Am să redau câteva pasaje din scrisoarea deschisă adresată lui Klemm, cu speranţa că poate şi o serie de persoane din Suceava vor înţelege câte ceva.

Aţi afirmat în interviu că <aplaudaţi puternic> ceea ce consideraţi ca fiind un <record de succes> actual al luptei anticorupţie, arătând însă că vă sunt indiferente mijloacele folosite în această luptă.

Afirmaţiile dumneavoastră, cum a fost cea cu <aplauzele>, sunt primejdioase pentru democraţia romanească, deoarece întăresc mentalitatea extrem de periculoasă că scopul scuză mijloacele. În justiţie mijloacele pot perveti scopul. Va reamintim că România este o ţară aflată la 27 de ani depărtare de comunism, o ţară în care mentalitatea represivă a instituţiilor de forţă, implementată iniţial de consilieri sovietici apoi de educatori români formaţi şi educaţi de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul că România a declarat că a trecut de la dictatură la democraţie.

Schimbarea acestei mentalităţi, fundamentată pe faptul că statul este superior persoanei, necesită timp şi o continuă reevaluare sinceră pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot îmbunătăţi.

Profesionalizarea şi întărirea reală a tuturor instituţiilor democratice se face prin respectarea strictă a statului de drept, a separaţiei puterilor în stat şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea corupţiei.

Dacă dumneavoastră, din poziţia de reprezentant al Statelor Unite în România, doar <aplaudaţi>, dar nu scoateţi în evidenţă excesele ori erorile acolo unde acestea există şi sunt vizibile, nu doar că nu ajutaţi justiţia şi lupta anticorupţie, dar le vulnerabilizaţi atât pe ele, cât şi credibilitatea Statelor Unite în faţa românilor.

Cultul personalitaţii şi <aplauzele> însoţite de lipsa criticii şi a unei evaluări profesioniste care să scoată în evidenţă succesele şi să puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat şi orice instituţie a acestuia. Aceste lucruri pot foarte uşor discredita o acţiune vitală pentru sănătatea societăţii româneşti, cum e lupta împotriva corupţiei, pe palierul purtat de justiţie.

Justiţia nu e nici campanie de publicitate şi nici subiect de propagandă electorală. Administraţia justiţiei într-un stat democratic este un proces ce se desfăşoară cu rigurozitate şi strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public şi demnitatea, drepturile şi libertăţile fiecărei persoane. Orice derapaj trebuie punctat şi corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizând obiectiv şi critic această activitate.

Ne îngrijorează, de aceea, faptul că nu amintiţi aceste valori în luările dumneavoastră de poziţie publice. Aţi fost tăcut şi când Curtea Constituţională a fost atacată public, când avocaţii au cerut respectarea confidenţialităţii client-avocat, când judecătorii au solicitat lămurirea interferenţei serviciilor secrete în <câmpul tactic> al justiţiei, după cum nu aţi arătat nici o preocupare faţă de problemele justiţiei, adunate în documentul intitulat <Memorandum privind justiţia>, document votat de aproape 80% dintre adunările generale ale judecătorilor.

Vă solicităm, în consecinţă, ca atunci când vorbiţi despre chestiuni ce ţin de justiţie să aveţi în vedere situaţia de ansamblu, atât cu părţile pozitive cât şi cu cele unde mai e loc de îmbunătăţiri sau sunt necesare corecţii. Ca reprezentant al ţării care a ajuns să fie prosperă şi puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile şi libertăţile sale, aveți o expertiză enormă pe care o puteţi împărtăşi cetăţenilor români. Lupta împotriva corupţiei trebuie susţinută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte”.

Scrisoarea integrală se găseşte pe site-ul www.unjr.ro, dar mă repet aş vrea să văd cât mai multe persoane gen Dana Gîrbovan.