De ce le este frică poliţiştilor?
Protestul de astăzi al reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava s-a lăsat din nou cu un chiul masiv din partea ultimilor. Conform proverbului „Frica păzeşte bostănăria”, cei mai mulţi dintre poliţişti au refuzat să participe la acţiunea de pichetare a Prefecturii şi a sediului IPJ Suceava.
Dacă ieri în faţa Poliţiei a fost linişte totală, astăzi, preţ de vreo 20 de minute fluierele de nemulţumire au răsunat prelung. Deşi nu s-a spus răspicat acest lucru, a fost fluierat atât Guvernul, care nu respectă legile României, cât şi adjunctul şefului IPJ Suceava, comisarul şef Viorel Onea. Adică omul care a trimis o adresă în teritoriu prin care le-a „sugerat” celor 1.200 de oameni din subordine că ar fi bine să boicoteze acţiunile de protest. Deşi în adresă se spune că prezenţa poliţiştilor în stradă ar putea determina reacţia negativă a comunităţii, în realitate, Viorel Onea se teme să nu fie muştruluit de şefi că le-a permis subordonaţilor să participe la astfel de acţiuni.
Ideea de a picheta şi sediul IPJ Suceava a fost luată ieri ad-hoc, în timpul acţiunii din faţa Prefecturii. Cei aproximativ 40 de protestatari, dintre care mai mult de jumătate de la Poliţia de Frontieră, s-au deplasat în faţa Poliţiei (foto), unde şi-au fluierat, la propriul, nemulţumirile.
E o palmă dată poliţiştilor suceveni, care au anunţat că se prezintă la proteste, dar au lipsit cu desăvârşire la ora apelului.
Aceleaşi acţiuni de intimidare a sindicaliştilor au avut loc şi la Poliţia de Frontieră cu un an şi ceva în urmă. La vremea respectivă, liderii de sindicat de acolo au avut curajul să iasă în presă şi să semnaleze toate abuzurile. În timp, şefii Poliţiei de Frontieră au înţeles că activităţile sindicale sunt perfect legale şi că nu pot impune unor oameni să-şi ceară drepturile stipulate de lege sau să reclame încălcarea acestora.
Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi angajaţii din cadrul IPJ Suceava. Mai ştiu că verbal li s-ar fi transmis că dacă au tupeul să participe la acţiunile de protest din această săptămână vor avea surprize. Mai exact li se vor trimite controale şi li se vor găsi nereguli care să-i sature de revendicări şi nemulţumiri. Este de înţeles în aceste condiţii că omul suflă şi-n iaurt înainte de a-şi încălţa pantofii Ministerului pentru a participa la pichetări de instituţii. Ce nu înţeleg aceşti oameni este că prin absenţa lor îi încurajează pe şefi să le calce grumazul, să comită mai departe abuzuri şi să le ceară lucruri aberante. Cum ar fi, de exemplu, să meargă la intervenţii cu benzină cumpărată din banii lor, să-şi cumpere singuri hârtii pentru reclamaţii, plângeri şi rapoarte. Ori, toate acestea împing spre corupţie, pentru că poliţistul va gândi că dacă primeşte ceva bani de la vreun contribuabil, pe care să-i folosească pentru alimentat rezervorul cu benzină şi nu pentru altceva, o face în interes de serviciu.
E ceva putred în gândirea adjunctului şefului IPJ Suceava care a avut proasta inspiraţie, ca să nu o numesc altfel, de a trimite acea adresă în teritoriu. Depinde doar de poliţiştii de rând să conştientizeze că nu se va schimba nimic fără aportul lor, fără participarea lor directă.