Shares

Spuneam ieri că nu mi se pare corect pentru buna funcţionare a statului român ca diferite categorii sociale să se poată pensiona după 25 de ani de activitate, de cele mai multe ori şi cu nişte pensii nesimţite.

În aceste condiţii, mă întreb aşa retoric, de ce nu se pot pensiona şi ziariştii după 25 de ani de muncă?

Nu am vorbit niciodată în spaţiul public despre aspectele pe care le voi evoca în ceea ce urmează, dar prin prisma lor cred că am dreptul şi eu, ca şi alţi colegi de breaslă de altfel, la o pensionare similară celor de care beneficiază, poliţiştii, judecătorii sau procurorii.

Ei bine, am fost atacat cu cuţitul cu ocazia documentării unui material. Eram în casa unui ţigan din Volovăţ, care iniţial s-a dovedit extrem de amabil, iar la final a pus mâna pe cuţit, fără să-l fi jignit în vreun fel, şi l-a fluturat în faţa mea ameninţător. Nici eu nu ştiu cum de am scăpat fără a fi măcar crestat.

furca atac

Cu alt prilej, un individ din Şcheia m-a alergat pe mine şi pe colegul de la Pro TV cu furca, şi asta doar după ce l-am întrebat dacă este persoana pe care o căutăm şi ne-am prezentat la rândul nostru.

Cât despre ameninţări telefonice, prin mesaje sau pe reţele de socializare nu mai amintesc. Iar dacă e să adaug de-a lungul timpului la câte evenimente rutiere, incendii sau crime am avut de mers, de multe ori în miez de noapte, cred că am dreptul să mă pensionez.

Şi nu vorbesc doar în numele meu, ci a tuturor colegilor de breaslă, unii dintre ei suferind chiar şi corecţii fizice sau distrugeri materiale, mă refer aici la autovehicule sau aparatura din dotare.

Mă întreb în aceste condiţii, cu ce sunt mai prejos ziariştii faţă de poliţişti? Bine, e drept că există ziarişti care trăiesc doar pentru că s-au inventat conferinţe de presă, dar pe acest principiu trebuie să spun că sunt şi poliţişti care în viaţa lor nu au prins un hoţ şi au plimbat hârtii dintr-o parte în alta, iar dacă aveau de rezolvat un dosărel parcă pica cerul pe ei.

Ştiu că nici un ziarist nu se va pensiona la 48 de ani, cu excepţia nedorită a unei îmbolnăviri. Dar, vă rog să-mi permiteţi să transmit această stare de revoltă. Şi nu e doar a breslei ziariştilor, ci şi a ceferiştilor, muncitorilor în construcţii, precum şi a tuturor celorlalte categorii care nu beneficiază de nişte legi speciale.

 

Notă : Sursa foto este  www.obiectivbr.ro