Shares

În plin an de criză, conducerea Primăriei Suceava a luat o măsură bizară. A decis eliminarea taxei de intrare în Bazar.

Nu ştiu care a fost raţionamentul unei astfel de măsuri, mai ales acum, când bugetul local este sub limita de avarie. Judecând comparativ cu celelalte centre comerciale, până la urmă şi Bazarul tot un asemenea statut are şi nu ar trebui percepută taxă de intrare.

Asemănările se opresc însă aici. În timp ce în celelalte centre comerciale se lucrează cu cărţi de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, totul este fiscalizat şi se plătesc dările aferente, în Bazar nu se întâmplă aşa ceva.

Aici este un paradis fiscal în termeni moderni, sau un cuib de evaziune fiscală şi muncă la negru, vorbind pe şleau. Iar taxa de intrare de 0,5 lei, una modică dacă stăm să ne gândim, era printre puţinele aspecte albe din Bazar. Se adunau în jur de 500.000 – 600.000 de euro anual din contabilizarea fiecărui leuţ. Nu este o sumă exorbitantă, dar pentru o Primărie de dimensiunea Sucevei nu cred că trebuia neglijată.

În spatele acestei decizii stă, mai degrabă, dorinţa conducerii administraţiei locale de a-i ajuta pe bazarişti.

Acum aproape un an, în Bazar a avut loc un puternic incendiu, în urma căruia zeci de chioşcuri au fost făcute scrum şi, împreună cu ele, s-a topit şi marfa de mii sau zeci de mii de euro a fiecărui proprietar.

Aflată cu musca pe căciulă, pentru că a modernizat Bazarul fără autorizaţie de la Pompieri şi nici o societate de asigurări nu ar fi încheiat niciodată vreo poliţă cu proprietarii de chioşcuri, conducerea Primăriei a încercat să dreagă busuiocul. Mai bine zis să-i ajute pe comercianţii care muncesc la negru şi fac evaziune fiscală. Au existat mai multe tentative de a le oferi bazariştilor diferite sume de bani cu titlu de compensaţie pentru daunele provocate de incendiu.

Acest lucru a stârnit nemulţumirea mai multor consilieri locali şi a unor suceveni, sătui de opulenţa afişată de o serie de bazarişti îmbogăţiţi tocmai pentru că nu au plătit taxe şi impozite la stat ca nişte oameni cinstiţi.

Compensaţiile nu au mai ajuns la bazarişti, iar prin eliminarea taxei de intrare se speră că numărul clienţilor va creşte. Rămâne întrebarea de unde va suporta Primăria Suceava costurile de întreţinere a Bazarului şi salariile oamenilor care lucrează în acest „centru comercial”. Un posibil răspuns ar fi tot buzunarul suceveanului de rând.