Shares

Fariseismul şi ipocrizia se îmbină armonios în cazul unor personaje din viaţa publică suceveană. Nu contează ce se întâmplă, ei vin şi ne aruncă nişte minciuni cu titlul de adevăr absolut, de parcă noi am fi nişte idioţi şi cretini care nu ştim nici să mergem pe stradă.

Ei, bine, un astfel de personaj este primarul municipiului Suceava, onor Ion Lungu. Despre trădările şi iubirile sale politice nu mă interesează foarte tare, chiar dacă şi aceste aspecte sunt de discutat când vine vorba de moralitate şi înşelarea electoratului.

Astăzi vreau să vorbesc despre ultima declaraţie a lui Ion Lungu, cea despre controalele care se derulează începând de astăzi în baruri, restaurante, discoteci, până la clădiri în care se organizează evenimente publice la care participă un număr mare de oameni.

În dulcele stil heirupist românesc, aceste controale vin după ce 30 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alţi 90 se luptă pentru a nu muri, în urma tragediei de vineri seară din Bucureşti. În primul rând, aceste localuri sau ce or mai fie ele nici măcar nu trebuiau deschise dacă nu erau îndeplinite condiţiile legale de funcţionare. Că acum vii şi încerci să dregi busuiocul nu e rău, dar e ca şi cum ai vrea să faci din curvă fată mare.

Revenind la ipocrizie, primarul Ion Lungu vrea să ne arate paiul din ochii altora fără a se uita la bârna din ochii lui. Bazarul, pentru că despre asta este vorba, primeşte zilnic mii de oameni. În momentele sale aglomerate, în acest centru comercial se află concomitent, probabil şi peste 2.000 de oameni.

bazar nou1

Acest Bazar funcţionează FĂRĂ AUTORIZAŢIE de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Iar dacă vă aduceţi aminte, în ianuarie 2009 acolo a avut loc un incendiu care s-a lăsat cu pagube serioase. Din fericire, nu au fost victime, asta şi pentru că focul a izbucnit noaptea. Ia închipuiţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă un incendiu devastator ar avea loc în plină activitate, ziua.

Eu nu vreau să mă gândesc la consecinţe.

Iar administrator al Bazarului este Primăria Suceava, în frunte cu primarul Ion Lungu. Anul acesta, Primăria a fost amendată cu 50.000 de lei pentru că nu s-a pus în regulă cu activitatea din Bazar. I-a păsat cuiva de acest lucru? Nimănui. A avut sarcină să scoată 150 de chioşcuri de acolo pentru a îndeplini condiţiile de intervenţie la incendiu. Normal că nu s-a întâmplat nimic. Ştiţi de ce? Pentru că Ion Lungu menţine, cum a şi spus-o de multe ori, o activitate socială în Bazar, una care-i aduce voturi atâta vreme cât nu supără pe nimeni.

Iar acum, tot el vine şi ne spune pe un ton rituos de ce sunt necesare controalele în baruri, localuri etc. Iacă ce a declarat: „Vreau să ne asigurăm că sunt respectate toate condiţiile de siguranţă, să vedem dacă nu s-au făcut modificări faţă de momentul obţinerii autorizaţiilor, la toate unităţile de alimentaţie publică, dar în special în cluburi, discoteci, restaurante sau orice alte locaţii în care se organizează evenimente publice”.

Păi bine, domn primar, dacă murea un om în Bazar din cauza unui incendiu, te simţeai vinovat? Apropo, să nu uit, pentru modernizarea Bazarului s-au cheltuit în jur de 3 milioane de euro, din banii sucevenilor, dar fără a respecta elementarele condiţii de securitate. Pentru asta cine mai răspunde?