Shares

PSD, cel mai puternic partid de opoziție la nivel național și, mai ales la nivel local, este în frământări profunde. Mă voi referi la ceea ce se petrece la nivelul municipiului Suceava, aici unde partidul încă nu și-a desemnat un candidat pentru funcția de primar, deși ceasul ticăie necruțător în perspectiva alegerilor locale din toamnă.

PSD a avut, în persoana fostului prefect Mirela Adomnicăi, un candidat ”pandemie”. Și mă refer aici la faptul că Mirela Adomnicăi a fost varianta de candidat pe perioada carantinei și a stării de urgență, iar ulterior a fost propulsată în calitate de candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava.

Așa se face că la PSD Suceava este, cel puțin la nivel oficial, vid în privința candidatului de primar. Variantele care se vehiculează sunt mai multe, dar negocierile care se duc cu ușile închise vor arăta care tabără este mai puternică.

Pe de o parte, PSD poate merge cu un candidat propriu pentru Primăria Suceava. Dacă ar fi să analizăm activitatea din ultimii ani de la nivelul organizației municipale a partidului, cel mai îndreptățit pentru a candida este Dan Ioan Cușnir, președintele organizației. Voci din partid spun însă că și senatorul Virginel Iordache nu ar refuza candidatura, iar în ceea ce privește vreo surpriză este greu de crezut că aceasta ar putea să apară.

O altă ipoteză de lucru este susținerea unui candidat comun de către mai multe partide, printre care și PSD. Este vorba de o alianță în care ar intra PSD, Pro România și ALDE, cu susținerea lui Florin Sinescu, fost prefect de Suceava, candidat din partea partidului condus de Victor Ponta. Din punctul meu de vedere este o variantă greu de pus în practică. De ce? Pentru că fostul președinte al PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, actualmente șef al Pro România Suceava, nu este în relații prea cordiale cu o parte din foștii colegi, în special cu cei din organizația municipală Suceava PSD. Ori, o astfel de coaliție este total improprie succesului. Nici o relație cu ALDE, partenerul tradițional din ultimii ani ai PSD, nu pare de viitor, mai ales că șeful liberalilor-democrați suceveni, Octavian Ilisoi, i-a acuzat pe cei din PSD că încearcă să racoleze aleși locali ai ALDE.

În prisma acestor date, se pare că opțiunea finală a PSD va fi aceea de a merge cu un candidat propriu. În aceste condiții, apare întrebarea firească: cine va fi acesta și când va fi anunțat? Dacă nu ați calculat corect, până la alegeri mai sunt vreo 11 săptămâni.