Shares

Astăzi s-a finalizat şi ultima probă a bacalaureatului. Rezultatele se vor afişa sâmbătă spre seară sau duminică, dar cred că nu vor fi mari surprize faţă de anii precedenţi.

Prevăd că Suceava va ieşi din nou fruntaşă în întrecerea socialistă la copiat, iar mai marii învăţământului local se vor umfla în pene cu aceste rezultate. Din câte am observat, şi la evaluarea naţională suntem în topul naţional. Cu 16,3% elevi care au luat note sub 5 la examene Suceava se situează pe un loc patru pe ţară la promovabilitate. Eu sunt convins că şi aceste cifre sunt false, iar procentul corect al elevilor care ar fi trebuit să se mulţumească cu note de 2, 3 şi 4, în cazul unui examen corect, era cel puţin dublu, adică undeva pe la 30%.

În ultimii ani am ajuns la un nivel atât de profesionist la furat propria căciulă, încât mi-e imposibil să cred că se va schimba ceva în bine în următoarea perioadă. Iar tot ce se întâmplă cu aceste examene trucate nu vine decât să-mi întărească opinia că vom rămâne mult şi bine în această mocirlă.

Până la urmă nici nu înţeleg motivul pentru care se mai organizează evaluări şi bacalaureate dacă tot se cunosc rezultatele dinainte. De fapt, ştiu un motiv. Pentru a-i îmbogăţi pe o parte dintre profesorii supraveghetori şi pentru a-i ajuta să-şi schimbe maşinile ori să plece în vacanţe.

Aceste examene sunt o păcăleală naţională, iar fiecare ministru de resort încearcă să ascundă mizeria sub preş. Confirmarea că până acum s-a copiat în masă a venit chiar din partea actualului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. Iată ce a spus ieri acest ministru: “Cred că anul acesta asistăm la cel mai corect organizat bacalaureat din ultimii 20 ani. Cum ar arăta România azi dacă 20 de generaţii care au dat bacalaureatul nu ar şti ce este şpaga, nu ar şti ce este frauda? Dacă 20 de generaţii, adică toţi cei care au între 38 şi 18 ani, nu ar fi fraudat. Dacă pentru ei frauda ar fi ceva inexistent, România arăta altfel”.

Daţi-mi voie să nu cred decât o mică parte din ceea ce spune acest individ, şi anume că fenomenul şpăgii din învăţământul românesc s-a accentuat constant în ultimii 20 de ani, iar acum s-a generalizat. Cu asta pot fi de acord, cu celelalte consideraţii, printre care şi aceea că anul acesta am avut parte de nu ştiu ce bacalaureat corect, absolut deloc. Iar rezultatele care se vor afişa curând cred că îmi vor confirma supoziţiile.