Shares

Erorile comise de procurori s-au înmulţit nepermis în ultima perioadă, dar în loc să bage capul în pământ şi să caute soluţii pentru a evita astfel de situaţii, oamenii din sistem caută vinovaţi în altă parte.

Lipsa de asumare a responsabilităţii a devenit un adevărat sport, iar pentru procurori doar simpla pronunţare a funcţiei înseamnă absolvirea de orice neglijenţă sau, mai grav, greşeală în aplicarea legislaţiei penale.

A te juca cu libertatea unui om, eveniment care îl poate marca pe viaţă, mi se pare extrem de grav. Până la urmă cine îţi dă dreptul, ţie ca procuror, să iei măsura reţinerii preventive, chiar şi măsura unor percheziţii care nu au nici o finalitate? Bine, e posibil să-mi spuneţi că există filtrul judecătorilor, dar dacă şi acesta se dovedeşte deficitar, aşa cum s-a întâmplat la Rădăuţi bunăoară, atunci cine mai asigură dreptul la o anchetă corectă şi imparţială?

Sunt de acord că există şi posibilitatea de a greşi, dar neregularităţile pot fi remediate de procurorul ierarhic superior, eventual de judecător. Dar când aceste greşeli se repetă despre ce mai vorbim?

sediu parchete suceava

Nu vreau să dau nume aici pentru că ar însemna să pornesc un adevărat război. În schimb, cred că fiecare unitate de parchet ar trebui să-şi facă propria analiză a personalului, iar acolo unde se constată bube să se ia măsuri.

Pe de altă parte, nici Consiliul Superior al Magistraturii, care ar putea lua măsuri disciplinare când se adună mai multe erori, nu pare prea activ în a-i trage la răspundere pe cei care greşesc. Şi nu mă refer doar la cei care încep anchete, reţin persoane, le pun sub acuzare şi termină prin a da o soluţie de clasare, ci şi la cei care deschid un dosar penal şi apoi îl uită în sertare cu anii.

În opinia mea, de vreme ce procurorii au dreptul la pensii speciale ar trebui să aibă şi obligaţii speciale. Iar faptul că se flauşează când în presă apar date concrete, certificate de instanţe de judecată nu simple opinii jurnalistice, mă face să cred că au impresia că sunt superiori şi intangibili.

Nu, domnilor procurori. E doar o impresie, şi una extrem de greşită şi nocivă pentru ceea ce ne dorim: o societate bazată pe respectarea legii.

Iar dacă nimeni nu este tras la răspundere pentru greşelile comise atunci înţeleg că vorbim doar de drepturi speciale. Cât despre responsabilităţi …