Brigada Diverse

Drum netezit pentru militanţii de extremă dreaptă

De şapte decenii în Europa este pace. Cu câteva excepţii, românii şi ceilalţi europeni au putut construi, s-au putut distra şi au trăit în linişte.

Atentatul recent de la Paris arată că ceea ce s-a construit la nivelul societăţii nu a fost în totalitate pozitiv. Diferenţele fundamentale între cultura europeană şi cele ale oamenilor acceptaţi în diferite state occidentale, începând cu musulmanii şi terminând cu asiaticii, nu aveau cum să nu iasă la suprafaţă.

Tot de dată recentă sunt şi revenirile în forţă ale partidelor de extremă dreaptă. Acestea prind tot mai mult teren în state dezvoltate, cum ar fi Germania, Anglia sau Franţa, iar cei 12 morţi de la Paris s-ar putea să aibă exact efectul pe care şi-l doresc naţionaliştii.

Sunt convins că acest atentat, condamnabil fără îndoială în termenii cei mai duri, va fi folosit de partidul de extremă dreaptă din Franţa la cote maxime, iar dacă e să ne amintim de Germania interbelică, naţional-socialiştii lui Hitler au ajuns la putere tot într-o perioadă de criză.

atentat paris

Un asemenea curent există şi în România, numai că nu s-a găsit, încă, un lider care să exploateze dorinţele unei părţi a populaţiei.

Vadim Tudor este istorie, iar Dan Diaconescu nu a reuşit decât să ducă în derizoriu ideea de naţionalism. În momentul în care un astfel de lider va apărea, extrema dreaptă din România va lua avânt, nefăcând altceva decât să se ralieze tendinţei europene.

Cât despre Suceava şi Bucovina, o înclinare spre naţionalism a existat aici dintotdeauna, iar multitudinea de cuiburi legionare care au funcţionat în acest areal este grăitoare în acest sens.

În clipa în care câinii naţionalismului vor fi lăsaţi liberi unitatea Europei va fi deja istorie. Nu că acum nu ar exista diferenţe uriaşe şi discriminări faţă de o serie de est-europeni, printre care şi noi românii.

Un alt exemplu al faptului că Europa este în declin este creşterea cursului de schimb leu-dolar. În câteva luni acesta a urcat de la 3,25 de lei la 3,79 de lei pentru un dolar, depăşind după multă vreme francul elveţian şi apropiindu-se vertiginos de cursul leu-euro.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button