Dubai, oraşul care bate toate recordurile
Să ajungi în Dubai este un vis cam scump pentru cei mai mulţi dintre suceveni. Colega mea de la ziar, Oana Alphonso, fostă Bucaciuc, şi soţul ei „Cris” au reuşit să vadă câteva minunăţii create de arabi, dar au fost nevoiţi să se oprească la porţile opulenţei. Nu de alta, dar înăuntru era niţel cam scump.
Când vine vorba de recorduri, bineînţeles că gândul îmi zboară la Guinees Book, şi apoi, mai departe, la celebrul Ou, inaugurat la Suceava cu surle şi trâmbiţe şi apoi la măreaţa pască din Radăuţi. Am plecat din Suceava lăsând în urmă aceste “recorduri” şi am ajuns în Dubai, un oraş în care reprezentanţii Guinees Book chiar au treabă. Tradiţie şi modernitate, ocean şi desert, oameni de afaceri sau imigranţi care lucrează greu în construcţii, magazine scumpe sau bazaruri orientale unde târguială e la ordinea zilei, acestea sunt contrastele pe care le oferă Dubai City celor care vin să viziteze oraşul. Aflat în Emiratele Arabe Unite, pe malul Golfului Persic, Dubai este la ora actuală una dintre principalele atracţii turistice ale lumii, capitala shopppingului mondial şi oraşul în care banii, opulenţa şi ambiţiile au intrat în Cartea Recordurilor.
Burj Dubai (Turnul din Dubai, foto 1)) este cel mai nou record la capitolul “Cea mai înaltă clădire din lume”. Este un zgârie nori care îşi merită numele. Un uriaş de oţel şi sticlă, cu o formă ciudată, se înalţă la intrarea în Dubai.
La ora actuală măsoară peste 800 de metri, are 100 de etaje, dar lucrările continuă şi conform proiectelor, Burj Dubai va avea 1.200 de metri. Turnul va fi complex rezidenţial, va avea birouri, restaurante, locuri de agrement şi de distracţie. Ambiţiile arabilor sunt mari, iar Burj Dubai trebuie să rămână cu orice preţ în Cartea Recordurilor. Aşadar, oamenii locului spun că turnul nu va fi finalizat complet, iar orice încercare externă de a “bate “ Burj Dubai în înălţime nu va avea succes, întrucât constructorii vor mai “adăuga” imediat etaje suplimentare pentru a-şi menţine titlul. “Ameninţările” nu au întârziat să apară şi au venit tot din Emirate, din capital Abu Dhabi. Edilii capitalei au anunţat că vor să construiască un turn şi mai mare decât Burj Dubai, care să-i ducă pe ei în Guiness Book.
La mai puţin de 300 de metri de cea mai înaltă clădire din lume, Dubai înregistrează un nou record mondial. Este vorba de Dubai Mall (foto 2), cel mai mare mall din lume.
Un centru comercial impresionant, întins pe o suprafaţă de de 1,1 milioane de metri pătraţi, cu peste 1.200 de magazine, Dubai Mall a fost inaugurat anul trecut, şi de atunci peste 30 de milioane de cumpărători i-au trecut pragul. În cel mai mare mall din lume s-a construit şi cel mai mare acvariu din lume (foto 3), unde pe lângă faptul că poţi vedea toate speciile de peşti şi plante acvatice, te poţi plimba şi cu barca sau poţi face scuba diving.
Cele mai luxoase magazine cu nume sonore, aparţinând celebrilor creatori de modă se găsesc în Dubai Mall, bineînţeles, iar preţurile, spun cunoscătorii, sunt cele mai bune, deoarece în Emiratele Arabe Unite nu există Taxa pe Valoare Adăugată.
Dubai continuă să bată recordurile cu Burj Al Arab (Turnul Arabilor), un hotel de şapte stele, construit pe o insulă artificială din Golful Persic. Unul dintre cele mai luxoase şi mai scumpe hoteluri din lume, Burj Al Arab are camere de la 170 la 780 de metri pătraţi, cu preţuri de la 1.000 de dolari, la 15.000 de dolari pe noapte. Clădirea este în formă de barcă cu pânze şi are 321 de metri înălţime.
O clădire impresionantă, luxoasă, dar care, dacă vă vine să credeţi, nu este cel mai scump hotel din lume. La acest capitol, Emiratele Arabe Unite înregistrează un nou record, de data aceasta nu în Dubai, ci în capitala Abu Dhabi. Emirates Palace Hotel (foto 4) este construit pe o suprafaţă de 1,3 kilometri, pe plajă şi este înconjurat de grădini întinse pe o suprafaţă de 85 de hectare.
Hotelul are 302 camere şi 92 de apartamente, zeci de restaurante şi baruri, piscine, săli de fitness, saună şi SPA. A fost clasificat, ca şi Burj Al Arab cu şapte stele, a fost inaugurat în anul 2005, iar numai construcţia hotelului a însemnat o investiţie de 3 miliarde de dolari. Potrivit unei ierarhizări făcute de New York Times, hotelul este cel mai scump din lume, iar o săptămână de cazare cu servicii complete, în regim de 7 stele costă 1 milion de dolari. Majoritatea camerelor au mobilă suflată în aur şi pardoseala numai din marmură, iar controlul întregii aparaturi electronice, inclusiv a sistemului de iluminat şi de aer condiţionat se face prin atingerea unui ecran. Pentru muritorii de rând e prea scump, aşa că o fotografie din exterior este deja un lux (foto 5).
Dacă Abu Dhabi a anunţat că vrea să detroneze Burj Dubai în ceea ce priveşte recordul pe care îl deţine, ca cea mai înaltă clădire din lume trebuie crezuţi pe cuvânt, şi asta pentru că banii nu sunt nici pe departe o problemă. În momentul în care Burj Al Arab a fost inaugurat, iar ochii tuturor au fost aţintiţi spre Dubai, edilii din Abu Dhabi nu au stat nepăsători şi în timp record au ridicat Emirates Palace Hotel, fiind astfel, la ora actuală posesorii celui mai scump hotel din lume.
Capitala Emiratelor Arabe Unite (foto 6) este astăzi cel mai bogat oraş din lume.
420 de mii de locuitori stau pe una dintre cele mai mari rezerve de petrol a lumii, adică o treime din întreaga cantitate de ţiţei a planetei. La fiecare colţ de stradă se ridică hoteluri scumpe şi zgârie nori, iar impesionant este faptul că totul a “înflorit” în doar 40 de ani.
Abu Dhabi este considerat astăzi şi unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume, în ceea ce priveşte costul locuinţelor, al produselor şi serviciilor.
Sandrinio draga, Burj Dubai, spre deosebire de ‘clasicele’ zgarie-nori, NU este construit din otel si sticla, ci este construit din beton.
pentru constructiile de o asemenea inaltime structura din otel este prea slaba.
nu zic sa te documentezi pentru orice cuvant pe care-l scrii, dar macar nu cadea in stereotipie.
imi pare bine ca faci aceste remarci, dar articolul a fost scris de colega mea oana alphonso, asa cum am si mentionat, si nu i-am modificat textul. mi-ar fi greu sa scriu despre un loc in care nu am fost.