Shares

Este pentru prima oară când am fost pe Clisura Dunării, la Cazane cum i se spune în termeni populari, dar m-am îndrăgostit de aceste locuri.

Chiar dacă senzaţia de apă care fierbe în cazan nu mai există, după ce fluviul a fost îmblânzit prin construcţia hidrocentralei Porţile de Fier, Dunărea care se prelinge liniştită printre munţi creează un peisaj unic în România.

Preţurile la pensiuni nu sunt dintre cele mai mici, dar cu puţin efort puteţi găsi ceva convenabil. Oricum, cererea este cu mult peste posibilităţile de cazare în timp de vară, iar proprietarii de pensiuni nu au motive să scadă preţurile.

O plimbare pe Dunăre, care costă 40 de lei de persoană, trebuie să facă parte obligatoriu dintr-un sejur, iar proprietarii de bărci cu motor sunt la dispoziţia clienţilor.

Din Eşelniţa, sat aflat înainte de intrarea în Cazanele Mici, o barcă cu motor ne-a preluat în jurul orei 10.00, iar după ce am primit obligatoriile veste de salvare am plecat la drum.

Prima oprire a fost Tabula Traiana, placă sculptată în munte pe malul sârbesc al Dunării. Este doar una din cele opt care au fost realizate în cinstea cuceririi Daciei de către romani, celelalte şapte fiind sub nivelul apei, care a crescut cu zeci de metri prin realizarea barajului de la Porţile de Fier.

Decebalus Rex, imensa statuie a ultimului rege dac, se află pe malul românesc al fluviului şi este finalizată în proporţie de 70%. Lucrările au durat 10 ani, între 1994-2004 şi au fost sistate după ce finanţatorul, miliardarul Iosif Constantin Drăgan a decedat. A costat circa un milion de dolari, dar este impresionantă.

De pe Dunăre se vede în toată splendoarea ei Mănăstirea Mraconia. În mod normal s-ar fi aflat sub apele fluviului, dar a fost reconstruită cu trudă şi finalizată aşa cum se vede acum în urmă cu câţiva ani.

Suntem deja în Cazanele Mici, iar muntele pare că a copleşit fluviul. E doar o senzaţie, convieţuirea fiind o chestiune de zeci de mii de ani.

Puncte de observare şi control a navigaţiei, folosite în trecut de pe cele două maluri ale Dunării pot fi văzute în diferite puncte strategice, chiar dacă acum au doar rol decorativ. Golful Dubova te pregăteşte pentru intrarea în Cazanele Mari, unde munţii sunt ceva mai înalţi, iar pe vremuri Dunărea era şi mai agitată. Aici sunt şi două peşteri care merită vizitate. Una se numeşte Veterani, iar un ghid al Parcului Natural Porţile de Fier îţi asigură contra a 4 lei un tur al peşterii cu explicaţiile de rigoare. Pentru cine nu ştia, armata austriacă a folosit Peştera Veterani ca bază de luptă, ca un punct strategic mai ales în luptele cu otomanii.

La câteva sute de metri se află Peştera Ponicova. Aici se intră cu barca aproximativ 50 de metri, iar mai apoi cine doreşte poate continua călătoria pe jos, dacă are echipament adecvat şi suficient curaj. E o peşteră spectaculoasă, iar dacă aveţi noroc şi de ceva lilieci s-ar putea să aveţi parte de senzaţii unice.

În perioada de vară, Dunărea este plină cu nave de croazieră, toate pe care le-am văzut erau sub pavilion german, dar şi de ambarcaţiuni mai mici care străbat fluviul din amonte spre aval şi invers.

M-a surprins că sârbii nu valorifică deloc acest potenţial turistic uriaş. Dacă pe partea românească zilnic se perindă zeci de bărci cu motor pline cu turişti, la vecinii noştri este linişte deplină. De altfel, nici pensiuni nu sunt pe malul sârbesc, construcţia acestora fiind interzisă.

Excursia pe Dunăre durează aproximativ două ore, iar dacă vreţi să vă completaţi imaginea asupra fluviului merită să urcaţi şi pe munţi.

O puteţi face fie la pas, prin pădure, fie cu ajutorul vreunui localnic. Costă în jur de 200 de lei, iar cu puţin noroc veţi vedea şi diferite specii de animale protejate în această zonă. Noi am dat peste o broască ţestoasă şi diferite specii de păsări care de care mai colorate.