Shares

Când spui Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava te gândeşti la elite. La elevii cei mai buni şi la dascăli pe măsură. A fost aşa de ani şi ani de zile. De ceva vreme, cei de la „Ştefan” încep să piardă teren în faţa colegilor de la „Petru Rareş”.

Şi prin ceea ce au făcut ieri şi-au pierdut credibilitatea şi faţă de colegii de breaslă din întreg judeţul. Cu ce sunt mai presus profesorii de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava faţă de dascălii de la Şcoala din Grămeşti? Cu nimic, ba chiar au reuşit să se discrediteze şi mai mult. De ce spun asta? Pentru că sindicaliştii de la Grămeşti au avut puterea să spună încă de vineri că nu vor fi în grevă luni, 31 mai.

În schimb, elitiştii de la „Ştefan” au semnat pentru grevă, cu excepţia a doi profesori, care au anunţat că vor participa la examenul de bacalaureat de ieri. Au făcut grevă doar în week-end, în faţa televizorului, pentru că luni s-au prezentat in corpore la şcoală şi au intrat în comisiile de bacalaureat. Şi pentru ca circul să fie complet au decis, tot ieri, să renunţe la grevă. Să mă spună cineva că mult titratul Colegiu „Ştefan cel Mare” este cu un pas în urma Colegiului „Petru Rareş”.

Este doar un exemplu despre ceea ce a însemnat greva „generală” din învăţământul sucevean. Nu am înţeles şi nu voi reuşi să pricep niciodată de ce s-a făcut atâta tam-tam pentru un eşec aşteptat. Din dorinţa de a apărea prin ziare şi televiziuni? Cu speranţa că vor speria pe cineva? Sau pur şi simplu din plictiseală? Sunt întrebări la care, probabil, nici profesorii nu pot răspunde prea exact. Ştiau cu toţii că nu vor câştiga nimic pe plan financiar chiar dacă vor bloca anul şcolar. Ar fi fost bulgărele care ducea inevitabil la o catastrofă la nivel naţional, pentru că şi alte categorii sociale s-ar fi revoltat, pe bună dreptate, pentru a-şi cere drepturile tăiate de actuala guvernare.