Brigada Diverse

Festivalul Medieval, o bilă albă pentru Suceava

Dintre toate zdrăngănelile şi prostiile sponsorizate de la bugetul local, Festivalul Medieval face notă discordantă, aduce ceva aparte. Puţină cultură, puţin spectacol şi muzică şi ceva istorie, toate acestea îl fac să-şi merite locul şi banii nu foarte mulţi alocaţi.

Începutul a fost ceva mai greu, dar cu fiecare an care s-a scurs, organizatorii au mai pus câte ceva la temelie. Pentru acest an sunt premisele necesare care să ne facă să spunem că a fost ediţia cea mai reuşită. Asta în ciuda faptului că bugetul manifestării a scăzut  la 240.000 de lei, faţă de 300.000 de lei cât s-au alocat anul trecut.

Un merit în acest succes îl are, fără îndoială, Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, omul de care se leagă aceşti primi 4 paşi ai Festivalului Medieval.

Duminică, luni şi marţi, între zidurile Cetăţii de Scaun s-a jucat piesa „Viforul”, a lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, iar miercuri seară va fi pusă în scenă opera „Apus de Soare”. Sunt doar două dintre piesele „Trilogiei Moldovei”, iar anul viitor va fi întregită şi cu ultima piesă, „Luceafărul”.

viforul

Este o idee extraordinară de a pune în scenă aceste piese înt-un decor care face trimitere directă la istoria de acum 400–500 de ani a Moldovei. Dovadă că sucevenii au gustat interpretarea actorilor de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani este şi numărul mare al celor prezenţi pe scaune şi în picioare, dar şi aplauzele prelungite de la final.

Este partea cea mai artistică a Festivalului, dar până duminică seară vor mai urma şi altele. Turnirul din şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun va avea succes, iar pentru a smulge aplauzele publicului, participanţii au început deja antrenamentele.

cai in santul de aparare

Steagurile amplasate în premieră în Cetate, dar şi pe drumul de acces, nu fac decât să crească farmecul Festivalului, fiind unul din punctele de interes şi fotografiere pentru vizitatori.

Vor fi şi alte momente care merită urmărite, iar pentru cei 5 lei cât costă intrarea merită să faceţi un sacrificiu de o bere. Măcar o dată pe an.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button