Shares

Ca să fiu sincer, nu ştiu cu exactitate de partea cui este dreptatea în privinţa Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina.

Mai precis, nu mă pot pronunţa 100% dacă Fondul a fost proprietar sau doar administrator al celor aproape 200.000 de hectare de păduri pentru care se duc lupte grele de aproape 10 ani.

De ceva vreme, în curţile bisericilor ÎPS Pimen a dat ordin să se amplaseze panouri anti-Flutur şi favorabile cauzei Fondului. Din punctul meu de vedere este un act împotriva oricărei reguli creştine pe care Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor îl susţine. Să vii să-l mitraliezi în scop de şantaj pe Gheorghe Flutur în Postul Crăciunului nu mi se pare deloc moral şi în spiritul cuvântului biblic.

Sunt convins că şi partea de opoziţie a lui Gheorghe Flutur vizavi de cererea de retrocedare a fost una extrem de importantă şi deranjantă în acelaşi timp pentru mai marii bisericii din Suceava, dar de aici şi până la a picta un om în public în culorile Diavolului e cale destul de lungă.

Şi totuşi a fost posibil. „Dacă domnul Gheorghe Flutur vrea să facă dovada că este un om cinstit şi nu <om cu două feţe> să prezinte la procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce va avea loc la data de 1 martie 2011, o declaraţie identică cu cele spuse în presă locală în 9 august 2010. (…) Aceasta făcându-o va arăta că este cu adevărat un bun creştin ortodox, dovedind că fapta aducerii, de două ori, a Sfintei Lumini a Învierii, de la Sfântul Mormânt, a fost pornită dintr-un imbold al conştiinţei de creştin şi nu în mod politicianist, mascând o duplicitate politică”, scrie pe panourile pro Fondul Bisericesc.

Tot de acolo am aflat că lui Flutur i se cere să se spovedească, nu public, pentru că a acţionat duplicitar, fără să existe vreo garanţie că ceea ce spune preşedintele Consiliului Judeţean nu vom citi pe alte panouri peste câteva luni, aşa cum văd că răsuflă alte discuţii în care a fost implicat şi preşedintele Traian Băsescu.

Demersul ÎPS Pimen mi-a lăsat un gust amar. Mi se pare că Biserica a fost transformată într-o portavoce pentru satisfacerea unor interese. Este posibil ca aceste interese să fie îndreptăţite, dar tentativa de şantaj public îmi repugnă.