Shares

În ciuda înfrângerii categorice pe care ARD a suferit-o la nivel naţional, liderul local al PDL, Gheorghe Flutur, rămâne cea mai apreciată persoană în rândul electoratului.

Dintre greii PDL care şi-au asumat riscul să candideze la alegerile din 9 decembrie, Gheorghe Flutur a obţinut cel mai bun scor. În Colegiul 2 Senat Suceava, conform rezultatelor finale oficiale comunicate de Biroul Electoral Judeţean, preşedintele democrat-liberalilor suceveni a fost votat de 42,67% dintre alegători.

Dintre colegii săi de partid, cel mai aproape se situează Elena Udrea, care în Colegiul Deputaţi din Roman-Neamţ a primit încrederea unui procent de 42,46% dintre alegătorii prezenţi la urne.

Totuşi, în cifre absolute, Gheorghe Flutur este net peste Elena Udrea, fiind votat de 29.936 de oameni, comparativ cu aproape 12.000 de persoane care au pus ştampila de vot pentru blonda din PDL. Rezultatul trebuie privit şi prin prisma faptului că Gheorghe Flutur venea după alegerile pierdute din iunie, iar mai apoi cei care au fugit de lângă el au făcut din asta o virtute. Ultimul exemplu este al primarului Ion Lungu, care s-a afişat pe scena celor de la USL, iar mai apoi a participat la o serie de întâlniri electorale la care a fost prezent inclusiv contracandidatul lui Flutur pentru un post de senator, Tiberius Brădăţan.

Faţă de ceilalţi colegi de partid, Flutur se află la mare distanţă. Astfel, Vasile Blaga, liderul PDL, care a candidat într-un colegiu de senat din Timiş, a dat cu „oiştea-n gard”. El a obţinut doar 24,7% dintre sufragiile exprimate, şi doar norocul a făcut să intre în Parlament, principalul său contracandidat câştigând mandatul de senator cu peste 50 de procente.

Rezultate ceva mai bune, dar tot nesatisfăcătoare, au obţinut fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, votat de 33,81% dintre alegătorii din colegiul de senat din Arad, acolo unde a candidat, respectiv fosta preşedinte a Camerei Deputaţilor. Roberta Anastase a candidat în Prahova, pe acelaşi colegiu de deputaţi ca acum patru ani şi a fost votată de 34,75% dintre oamenii care au ajuns la urne.

De departe, cel mai dezastruos scor l-a avut Cezar Preda, în Buzău, unde doar 18,74% dintre votanţi l-au preferat, rezultat în urmca căruia şi-a prezentat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL.

Una peste alta, se poate spune că Gheorghe Flutur îşi menţine notorietatea, lucru certificat de numărul mare de oameni care l-au creditat pe 9 decembrie, iar pe viitor ar putea fi un pol de coagulare a dreptei din România. Nu trebuie neglijat nici faptul că ARD Suceava a obţinut unul dintre cele mai bune scoruri la nivel naţional, peste 24%, fiind depăşit doar de Alba, unde procentul a fost de aproximativ 28%. Oricum, scorul de 24% fusese ţinta pe care ARD o avea trasată pentru aceste alegeri., organizaţia condusă de Flutur fiind aproape singura care a reuşit s-o atingă.