Flutur, în lumea cimpanzeilor

Pentru că mi se acrise de politicienii lui Ion Iliescu, toţi proveniţi din activismul bolşevic, dar „lacomi de democraţie” şi la vârsta senectuţii, începusem să militez neplătit, încă de prin 1990, pentru înnoirea clasei politice (fraier mai eram, dacă nu pricepeam că cimpanzeii politici, indiferent de vârstă, tot cimpanzei rămân).
Nici prin gând nu-mi trecea, pe atunci, că din militantism se pot scoate bani frumoşi, deşi observasem că, odată ajuns la putere, politicianul pe care l-ai sprijinit din convingere, îţi întoarce spatele, de parcă i-ai fi dator să-l susţii necondiţionat. Izbuteam să scot, destul de des, câte o publicaţie nouă şi deranjam atât de tare amocurile cimpanzeilor, încât deseori eram chemat în faţa instanţelor de judecată, ca să demonstrez că nu am calomniat sau insultat, atunci când susţinusem, în dauna unuia sau altuia dintre cimpanzei, că e prost şi hoţ. Nu era greu de demonstrat, chiar dacă mă confruntam, de fiecare dată, cu cabinete de avocatură, pentru că prostia mereu e limpede, în ciuda tulburelii sale, iar hoţia sare în ochi, din ce în ce cu mai multă agresivitate.
Gheorghe Flutur, pe care şi Romulus Nicolae îl intuise drept politician de viitor (şi să vedeţi reclame silvice în publicaţia lui!), încă sta deoparte, pentru că partidele cu susţinători mulţi îl ignorau, iar cele mici încă nu-l descoperiseră. Am încercat să-l aduc în PUR (singurul partid din viaţa mea), Dănuţ Burgheaua propunându-i chiar candidatura la funcţia de primar al Sucevei, dar Flutur a refuzat. Intuisem, atunci, că se află în negocieri pentru o ofertă mai avantajoasă, probabil dinspre PNL, Florin Boeru intuind şi el în Gheorghe Flutur un politician aproape format (cu toate defectele necesare unui politician şi fără marile calităţi populare, care sunt vicii în politică). PD nu intra în discuţie, pentru că, deşi precoce, Flutur încă nu se putea compara cu „greii” de atunci din PD.
Nu multă vreme după aceea, regretaţii Constantin Sofroni şi poetul Simon-Petru Oprea, care subscriseseră la Iniţiativa Liberală a lui Teodor Stolojan, drept un ApR de altă înfăţişare, dar de acelaşi tip, m-au întrebat dacă nu ştiu un ins potrivit pentru a deveni vârful acestei mişcări politice în judeţul nostru, iar eu, care credeam în Flutur, pe atunci, l-am recomandat fără nici o ezitare şi, cum relaţiile între Sofroni şi Flutur erau ca şi inexistente, am acceptat rugămintea de „a deschide uşa”. N-am participat la negociere, nu m-a interesat, dar am băgat de seamă că-i stecleau ochii lui Flutur, atunci când i-am explicat despre ce e vorba.
I-am fost multă vreme prieten lui Gheorghe Flutur, fără să pricep că el mă ia de fraier, prima asprire a relaţiilor dintre noi fiind cauzată de problema averilor mănăstireşti, pe care Flutur dorea să le retrocedeze unei fundaţii, formată din indivizi, din care şi el făcea parte. Mă înfuriase demagogia sintetizată în expresia „trebuie să ne cunoaştem adevărata istorie”, cu care Flutur încerca să aburească acel incredibil jaf al pădurii româneşti. Nu ştiu dacă intenţiona să tragă spuza pe turta lui sau dacă fusese manevrat, chestie posibilă, pentru că, prin anul 2000, Gheorghe Flutur era şi entuziast, şi naiv, uşor de dus cu zăhărelul de nişte indivizi bisericeşti, în condiţiile în care Flutur era credincios până la bigotism, spre deosebire de astăzi, când seamănă cu ierarhii locului ca două picături de apă.
Curând după aceea, aveam să aflu că Gheorghe Flutur se străduia să mă scoată din nişte redacţii cu care colaboram, iar când astfel de veşti veneau inclusiv de la Sorin Avram, iute la mânie cum sunt, rapid mi-a sărit ţandăra. Avea Flutur, pe atunci, un amărăştean, Daniel Drăgoi, pe care îl pusese pe urmele mele (astăzi, Drăgoi e mare ştab şi domn director la ape), care amărăştean pricepea de-a-ndroanga, dar mă turna curmeziş, aşa că s-a tot acutizat conflictul dintre noi, până am ajuns să-l desconsider pe Flutur diametral cât îl preţuisem odată (diametral, nu diametral opus, pentru că diametralul nu-i decât opus).
Acest Daniel Drăgoi este tipologic pentru „echipele” lui Flutur, insul, legendat drept aducător de voturi din rândurile credincioşilor bisericilor creştine protestante, fiind liberal, sub Constantin Sofroni, apoi consilier judeţean PDSR, iar mai nou, revoluţionar PD-L, cu funcţie mare. Cândva, purta trena lui Severin Tcaciuc, conducând un microbuz hârbuit, dar, spre deosebire de Severin Tcaciuc, om mândru, iscusit şi vertical, Daniel Drăgoi doar „gestionează” aparenţele, fiind tot atât de priceput în gestionarea apelor precum un alt şofer de geniu din echipa lui Flutur, pus să gestioneze mesianic cultura, Călin Brăteanu.
Şi PNL, şi PD, au avut, cândva, compoziţii remarcabile, oameni pricepuţi şi cu nume bun, dar toţi au fost zvârliţi cât-acolo de cimpanzeii lui Flutur, unul mai minte de manivelă decât celălalt. Vechii liberali, inclusiv Florin Boeru, şi vechii democraţi, inclusiv Vasile Ilie, au fost zdrobiţi de umbra lui Flutur şi de cimpanzeii furişaţi sub această negură. Nu acuz, doar mă arăt surprins. În fond, Flutur a fost, întotdeauna, un băiat deştept şi plin de iniţiativă, deci s-ar fi putut impune şi în faţa unor excelenţi profesionişti din diverse domenii. De ce a preferat să defileze precum vodă prin lobodă doar în fruntea cohortelor de proşti nu pot pricepe, dar nici nu mă străduiesc să pricep. În fond, fiecare om doarme după cum îşi aşterne.
Duios,ce sa zic… Ca sa stea lipit de sugiucul banului public ce nu face,ce nu zice omul ! Daca e de batut câmpii,sa punem si cateva intrebari:
– intocmai ca mujicul rus care inventase locomotiva cu abur inaintea lui Stevenson doar privind beat manga la samovar,asa descoperi dumneata ca l-ai lansat pe Flutur in politica,la concurenta cu alti vizionari de marca din judet.. In realitate Flutur este creatia lui Stolojan care l-a lasat aici sa ia tainul de la austrieci. Cand scandalul cu Alro Slatina si rusii de la Marco nu va mai fi tinut sub oboroc multe si multi nu vor gasi gaura de sarpe,tot asa si creatorii,lansatorii lor.
– vad ca ti-l asumi pe mare politician,specialist in turism inclusiv politic,Burgheaua; iti este cunoscut cu ce bani s-a facut „Tinerii Revolutiei”,apoi o suma de averi din frumosul nostru judet? Ca doar esti fundatore,nu? Conturile UTC Suceava au ramas deschise pana pe 30 decembrie 1989 aici si in intreaga tara,iata izvorul de unde susura si azi averi fabuloase ai unor bolsevici tineri din vremea aceea. Daca maine se resusciteaza PCR sau Legiunea se mai poate trece si pe acolo,nu-i asa?
– cum e mai bine, (sau inca nu ati stabilit) sa sustii legitimitatea pretentiilor Fondului Religionar sau sa sustii nesimtirea lui Flutur care nu are cum renunta la oamgiile de la Eger? Adica e mai avantajos cu pocaitii si mafia lui Orest sau ne dam cu ortodoxia si cu pelasgo-dacii care se imbracau ca flutur?
Se zice ca Maria spala rufele la râu – in apă insă se vedea invers…
imi place! cred ca inca se mai putea scrie….
N-ar strica sa-i zici din deal cateva din fluier,sa nu se creada singur in padure.Azi scrie in MONITORUL niste prapastii incat imi pare bine ca tirajele cartilor sale sunt intime,ca sa nu se umple lumea de ineptii ,ca de râie. S-o creada dumnealui ca ciobanitul era o meserie de sluga,poate la el la Plopeni! Pastoritul si transhumanta au dat identitate poporului roman. In Bucovina,pe Valea Sucevei de exemplu,pana cand austriecii au introdus anumite industrii care valorificau resursele locale -minereuri,lemn,sare,etc. – principala ocupatie a locuitorilor era cresterea oilor si vitelor .Atunci s-au produs si modificari ale costumului popular,sumanul lung,”cu cline” a fost inlocuit cu sumanul scurt,care nu deranja in padure la taiat arbori. Asa cum cântă Sofia Vicoveanca (pe care nu Marza a alungat-o din Suceava ci ucrainenii lui Havriliuc) : „…cu sumanul strajenesc/obicei jicovinesc…”
Desigur ca la Casa de Cultura de la barul lui Leonte nu sunt opinii in acest sens,am spune chiar dimpotriva,stie ‘mnealui ce spun.
Asa incât e mai bine sa asteptam ca reeditarea unor autori bucovineni (care nu se face acum pentru ca Flutur nu finanteaza ceea ce nu produce aschii de parandărăt) sa se faca de oameni cu o pregatire de specialitate,inca mai sunt,nu de copii de duzina ale lui Pavel Coruţ ,in cazul de fata editia de Plopeni.
Sa afle stimatul autor de lucrari de sertar incuiat ca citatele din autori de prestigiu nu tin loc de eruditie,stiinta de carte nu se ia ca sifilisul,prin contact intamplator.A-l lua in deşert ca martor pe Dimtrie Cantemir nu-ţi procura legitimitatea necesara ca să te pronunti asupra unor lucruri sfinte,care depasesc sfera politicianismului corcit cu sfertodoxismul in care a excelat in ultimii 20 de ani si, mai ales, in anii dictaturii neluminate a Chiorului.
Bravos kukule
.
Multumesc! Ca sa fiu cinstit,ar cam fi nevoie de baietii aia care iti plac tie,cu camasi eco,sa-i faca pe unii sa danseze ca ursul pe tăciuni,in fata ambasadorilor din Africa. Ai vazut poza din Monitorul? Este acolo unul cu suman negru – sumanului îi stă foarte bine,e ca untul pe pâine…
Circ de trei lei pentru pulimea portocalie. Era să mă apuce voma cât de mândru era Flutur când prezenta agaricii ăia îmbrăcaţi în costume de epocă, de pe vremea lui Franz Josef. Mentalitate de sclav complexat pe care o impune acum în tot judeţul
E nasol ca Suceava si Romania intreaga este plina , covarsita , cocosata de slugoi balosi si imputiti de culoarea portocalei mecanice. Atentie si la unii scriiotir din Suceava , care se cred mari , desi sunt furnici!