Brigada Diverse

Flutur va fi prim-vicepreşedinte al PDL

Ziariştii de la „Gândul” au făcut o analiză a ceea ce se petrece în PDL înaintea alegerilor programate săptămâna viitoare. Ceea ce ne interesează este poziţia pe care o va ocupa Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, în noua structură de conducere a partidului.

Toate informaţiile îl dau pe Flutur ca ocupant al unuia din cele patru locuri de prim-vicepreşedinte al PDL. Dar iată articolul integral din „Gândul”:

Negocierile dintre Emil Boc şi Vasile Blaga în vederea împărţirii funcţiilor de la vârful PDL sunt pe cale de a se încheia. Două variante au fost discutate de cei doi, luni, într-o întâlnire fulger la Guvern, urmând ca deciziile să fie luate până joi seară, când se va trage linie în privinţa candidaturilor.

Prima variantă de lucru, agreată de susţinătorii premierului, vizează în mod direct numărul de voturi obţinut de fiecare moţiune în parte. Concret, dacă un candidat va aduna, spre exemplu, două treimi din opţiunile delegaţilor, respectiva pondere va urma să se regăsească şi în distribuirea posturilor în tabăra care a susţinut moţiunea câştigătoare. Acest lucru va fi posibil întrucât marea parte din cele peste 40 de posturi care vor alcătui noul Birou Permanent Naţional va fi aleasă în a doua zi de Congres.

„Totul se va stabili în noaptea dintre alegeri”, explică pentru „Gândul” unul dintre liderii democrat-liberali. Dacă soarta candidaţilor la cele 15 funcţii de vicepreşedinte, 6 funcţii de secretar executiv ales, precum şi cele trei funcţii de secretar adjunct ar urma să ţină de procentul moţiunilor, nu acelaşi lucru se va întâmpla cu funcţiile de la vârf.

„Pentru a se asigura reciproc că balanţa puterii va fi echilibrată, Blaga şi Boc au luat în calcul ca pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte şi funcţia de secretar general să existe câte un singur candidat, agreat de ambele părţi. Astfel, din partea grupării Blaga, va fi desemnat, pe de o parte, un prim-vicepreşedinte, în persoana lui Sorin Frunzăverde, preşedintele PDL Caraş-Severin, care şi-a depus deja oficial candidatura, iar pe de altă parte, secretarul general, prin candidatura lui Cezar Preda, preşedintele PDL Buzău. Celelalte trei posturi de prim-vice îi vor reveni grupării lui Boc, numele date ca sigure fiind Gheorghe Flutur, preşedintele PDL Suceava, şi Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Cel de-al treilea fotoliu de prim-vicepreşedinte care i-ar reveni taberei lui Boc ar urma să fie stabilit în următoarele două zile”, scrie „Gândul”.

Tot de unici candidaţi la posturile de prim-vice şi secretar general ţine cont şi cea de-a doua variantă, dezbătută intens printre oamenii lui Vasile Blaga. Cu diferenţa că împărţirea posturilor alese în a doua zi a congresului ar urma să aibă legătură doar cu rezultatul brut al votului moţiunilor. Mai exact, acest scenariu prevede ca fiecare dintre cele două părţi să-şi stabilească candidaţii în limita a 40% din posturi, urmând ca restul de 20% din funcţii să fie luate de către susţinătorii moţiunii câştigătoare. scrie „Gândul”.

Indiferent care dintre cele două variante va fi aleasă, calculele pe care le fac cei care îşi doresc un post în linia a doua respectă acelaşi tipar. În condiţiile în care fiecare dintre cei 1.400 de delegaţi va opta pentru minimum zece candidaţi la funcţia de vicepreşedinte, doritorii respectivelor posturi speră să strângă minimum 500 de voturi pentru a se asigura că vor face parte din rândul celor 15 secunzi. În privinţa prim-vicepreşedinţilor, situaţia e şi mai fragilă, întrucât, conform statutului, pentru ocuparea funcţiei e nevoie de strângerea a cel puţin 700 de voturi. Motiv în plus pentru a desemna câte un singur candidat pe post şi a evita astfel posibilitatea organizării unui nou tur de scrutin.

Deocamdată, însă, democrat-liberalii nu s-au înghesuit să-şi oficializeze intenţiile. Cu două zile înainte de exprimarea termenului pentru înscrierea la competiţia din 14-15 mai, în Modrogan au fost înregistrate doar zece candidaturi. Cu excepţia lui Sorin Frunzăverde, nicio altă candidatură care să vizeze funcţiile importante nu a fost încă înscrisă, acestea urmând a fi depuse cel mai probabil în ultima zi. „După data de 5 mai nu va mai putea să-şi depună nimeni candidatura, în schimb se poate întâmpla altceva: se pot retrage unii din competiţie”, comentează, pentru „Gândul”, preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, adăugând că va ţinti un post de vicepreşedinte: „Nu este un ţel absolut al meu, dar dacă aş candida, aş face-o pentru un post de vicepreşedinte”.

În timp ce Radu Berceanu face un pas în faţă în privinţa candidaturii, neavând până în prezent vreo funcţie în cadrul BPN-ului, unul dintre liderii de bază ai PDL, Adriean Videanu, se retrage discret din prima linie. Actualmente prim-vicepreşedinte al democrat-liberalilor, Videanu se va regăsi după Congres în fruntea nou înfiinţatei Comisii Naţionale pentru Strategii, având, practic, rol de vicepreşedinte al partidului. „Voi pune la dispoziţia PDL şi a guvernului întreaga mea expertiză şi a experţilor din comisie”, a precizat pentru „Gândul” Adriean Videanu. Conform noului statut al PDL, Comisia pentru Strategii are ca scop „să furnizeze conducerii partidului analize, evaluări, programe şi strategii privind politicile publice, îndeosebi cele macroeconomice”.

Cotat cu şanse infime de a strânge un număr consistent de voturi, cel de-al treilea candidat la preşedinţia PDL, Theodor Paleologu, ar urma să se regăsească totuşi în Biroul Permanent. Surse din PDL au precizat pentru „Gândul” că pentru efortul depus în campania internă, Paleologu va fi recompensat cu un post de vicepreşedinte.

La Convenţia Naţională a PDL este aşteptat şi şeful statului, a cărui prezenţă este dată ca foarte probabilă în rândul pedeliştilor. „De invitat, preşedintele Băsescu va fi invitat. Nu ştim dacă va şi veni. Oricum, o discuţie lămuritoare cu privire la viitorul guvernării este de aşteptat să avem”, a precizat pentru „Gândul” preşedintele PDL Dâmboviţa, Florin Popescu.

Articole asemănătoare

4 Comentarii

  1. Atâta pagubă. Oricum la anul pe vremea asta vor începe să le calce pe urme ţărăniştilor.

  2. Nu mor caii când vor câinii .

    Daca dorea Flutur sa aiba imunitate se baga ca senator sau deputat ca presedinte de Consiliu Judetean e mai expus dar na fiecare zicem cum crede el ca e mai bine …..

  3. mai nato, tu ne iei de prosti se pare! ce imunitate mai solida ii trebuia cand licuriciul lui e la butoanele dna! si baselu , se stie, are nevoie numai de scule santajabile si/sau fara personalitate.

  4. Nato ăsta e un fel de Ambramburici tolomac care se bagă printre picioarele celor majori până vin killerii să rânjească la tine…
    „Nu mor caii când vor câinii …”
    Dar găinile mor? De gripă aviară,se inţelege …

Back to top button