Brigada Diverse

Frăţia Unicom Holding – Primăria Suceava

Afacerile ruşilor de la Unicom Holding cu Primăria Suceava, prin braţul numit SC Termica SA, sunt o enigmă încă nedescifrată şi cu multe, foarte multe, necunoscute.

Ceea ce se ştie concret este faptul că Termica Suceava a intrat în insolvenţă în urma unei cereri depusă în instanţă chiar de către cei de la Unicom Holding. Firma care a furnizat cărbune ani în şir către societatea de termoficare din Suceava s-a supărat ca văcarul pe sat. cel puţin aşa pare la prima vedere. Chestiunea invocată de ruşi a fost aceea că Termica nu şi-a achitat datoriile şi a achiziţionat cărbune de la o altă firmă.

Datoriile curente, cu care Unicom Holding s-a înscris la masa credală în dosarul de insolvenţă, sunt de 23,793,694.79 de lei, adică undeva în jur de 5 milioane de euro. Este o sumă mare, chiar şi pentru o societate de calibrul celei cu capital rusesc, iar o gaură de acest gen nu ar fi digerată prea bine.

Aceasta este partea ştiută a afacerii dintre Unicom Holding şi Termica (a se citi Primăria Suceava şi edilul Ion Lungu). Puţini ştiu însă că, într-o primă fază, cărbunele era livrat cu plata la 30 de zile. Ulterior, pe măsură ce societatea se îngropa tot mai tare în nisipurile mişcătoare ale falimentului, Unicom Holding a acceptat termene de plată tot mai lungi, mergând treptat la 45 de zile, apoi la 60 de zile, pentru ca în final să se ajungă chiar şi la 120 de zile.

furnal Termica 4

De ce au acceptat ruşii acest târg, în condiţiile în care falimentul Termica era nu doar previzibil, ci şi anunţat cu surle şi trâmbiţe? Detaliile le ştiu doar cei direct implicaţi, iar explicaţia că s-a apelat la serviciile unei alte firme pentru aprovizionarea cu cărbune mi se par puerile.

Surse bine informate susţin că cei de la Unicom Holding au sperat să pună mâna pe o bucată din Termica, pe care ar fi urmat să-şi construiască un nou depozit, cel de la Dorneşti fiind şi destul de mic şi incomod. Facilităţile de la Suceava sunt incomparabil mai bune, accesul auto şi feroviar fiind asigurat.

Iniţial, s-a crezut că prin intrarea în insolvenţă totul este blocat şi Unicom Holding va avea doar de pierdut. Nu este deloc aşa însă, pentru că bunurile de la Termica nu pot fi vândute de actualii administratori judiciari pentru simplul motiv că se află în patrimoniul Primăriei Suceava.

Ultima variantă de lucru arată că relaţiile dintre Unicom Holding şi Primăria Suceava s-au încălzit din nou. Cum noua centrală termică nu va fi gata în timp util, Primăria va trebui să redeschidă centrala pe huilă de la Termica Suceava pe care o are în proprietate, dar pentru asta are nevoie de cărbune. Cărbune care poate veni chiar de la Unicom Holding în schimbul unor concesii, care ar putea însemna inclusiv cedarea unei bucăţi din societatea de termoficare.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button