Shares

Senatorul PSD Gavril Mîrza încearcă să reinventeze o zicală veche de când lumea. Pe principiul un nebun aruncă piatra, iar zece deştepţi n-o pot scoate din apă, Mîrza a aruncat pe piaţă o informaţie ambiguă, dar care ascunde chestiuni de o gravitate maximă.

 „Am informaţii că în zona de frontieră a judeţului Suceava se face mare trafic de frontieră cu maşini, cu TIR-uri încărcate cu ţigări de contrabandă din care se fac bani pentru campania electorală a unui partid”, este declaraţia parlamentarului social-democrat.

Sunt două lucruri care trebuie dezbătute aici. Prima întrebare ar fi de unde are Gavril Mîrza aceste informaţii şi a doua de ce nu s-a dus să ofere celor de la Crimă Organizate aceste date pentru a fi valorificate.

La prima întrebare cred că răspunsul stă pe undeva prin birourile de la „Doi şi-un sfert”, instituţie care s-a aflat în subordinea ministrului social democrat Dan Nica. Cunoscătorii ştiu că Mîrza nu a fost străin de schimbarea fostului şef de la „Doi şi-un sfert”, comisarul Oliver Măciucă, instalat în funcţie în 2005, pe vremea guvernării Alianţei D.A..

mirza (6)

Cunoscut ca un apropiat al comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ, acesta a fost schimbat în mare grabă acum câteva luni, fără să-i poată fi imputate mari nereguli în activitate.

Gavril Mîrza a jubilat, iar informaţiile despre traficul de ţigări de la frontieră cred că au rădăcini şi la acest sistem de informaţii. Dacă s-a întâmplat aşa ceva e foarte grav. Adică să existe scurgeri de date, confidenţiale în mod firesc, către un partid anume, nu contează numele acestuia, şi nu către instituţiile abilitate să se ocupe cu distrugerea reţelelor de traficanţi de ţigări.

La fel de grav este că senatorul Mîrza nu s-a dus glonţ la Crimă Organizată să divulge aceste informaţii. În această situaţie, Gavril Mîrza poate fi suspectat de tăinuire şi favorizarea infractorului, o postură deloc onorantă pentru un parlamentar al României.

Eu îl aştept pe Gavril Mîrza să spună cu glas tare ce ştie despre aceste subiect sensibil, cu implicaţii deosebite asupra economiei naţionale, şi nu doar să arunce perdele de fum. Pentru că nu se ştie niciodată ce şi cine apare când se ridică fumul.