Shares

Generalul de brigadă Ioan Burlui nu este vinovat pentru faptul că doi oameni au murit din cauza frigului pentru că echipele de salvare au ajuns supărător de târziu la ei.

Nu este singurul vinovat pentru această tragedie, pentru că în acest cerc al neputinţei trebuie adăugate şi alte persoane care s-au ocupat cu coordonarea acţiunilor de salvare din munţii Apuseni.

L-am văzut la tv pe suceveanul Ioan Burlui, proaspăt numit în mod oficial în funcţia de şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în data de 18 ianuarie, după trei luni în care concursul la care a participat singur a fost sub semnul suspiciunii şi al îndoielii, dar prestaţia sa a fost jalnică.

Era împreună cu ministrul de Interne, Radu Stroe, iar la întrebarea jurnaliştilor cine s-a ocupat de coordonarea misiunilor de salvare a pasat responsabilitatea către subalternii săi din Albă şi Bihor, dacă nu mă înşel. Asta în condiţiile în care la faţa locului şeful ISU Alba nici măcar nu a ajuns, ci l-a trimis pe adjunctul său, un tip care nu prea ştia pe ce lume este.

Din maşina de teren în care urcase, generalul de brigadă Ioan Burlui a spus nonşalant că nu-şi reproşează nimic din ceea ce s-a întâmplat.

burlui ISU

Dacă moartea a doi oameni înseamnă că nu ai ce-ţi reproşa, fie şi la nivel minimal, atunci lucrurile sunt limpezi. Scaunul valorează mai mult decât orice.

Într-o ţară normală, această tragedie s-ar fi lăsat cu demisii de onoare. Nu şi la noi. Şi nici nu cred că se va întâmpla. Sunt convins însă că vor fi găsiţi nişte ţapi ispăşitori, câţiva oameni cu funcţii mărunte, care vor fi stigmatizaţi în public.

De la Ioan Burlui aş fi dorit să aud nişte explicaţii logice şi pertinente. În schimb, nu am văzut decât pasarea răspunderii, asta în condiţiile în care omul răspunde de tot ceea ce înseamnă situaţii de urgenţă la nivel naţional.

Iar dacă prăbuşirea unui avion cu 7 oameni care au supravieţuit unei aterizări forţate în pădure nu reprezintă o situaţie de urgenţă, atunci domnul Burlui nu prea are ce căuta în funcţia de şef al IGSU.

Dar, probabil, prietenii care l-au cocoţat acolo ştiu mai multe decât mi-aş putea imagina eu.