Shares

Conducerea Bisericii Ortodoxe din Bucovina se plânge pe toate drumurile că este oprimată şi nu primeşte ceea ce i se cuvine, adică cele 166.000 de hectare de pădure.

Pe de altă parte, reprezentanţii clerului pun mâna pe tot ce se poate, chiar dacă le este de folos ori le lasă pur şi simplu de izbelişte. Despre Cazinoul din Vatra Dornei nu are rost să mai amintesc, dar am să pun în discuţie un alt caz.

Acest exemplu foarte vizibil se găseşte în plin centrul municipiului Suceava, iar o clădire pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit-o gratuit la începutul anilor 1990 stă acum încuiată şi se dărâmă sub indiferenţa celor care ar trebui să aibă grijă de ea.

Clădirea respectivă se află în apropierea Palatului Administrativ, lângă restaurantul Gloria, pe strada Vasile Bumbac, nr. 8.

IMG_1049

Este un spaţiu ultracentral care ar putea fi utilizat de multe instituţii ale statului, unele din ele care stau cu chirie sau care îşi desfăşoară activitatea în spaţii total improprii. Poate că exemplul nu este cel mai bun, dar primul gând mă duce la Casa Judeţeană de Pensii, care se află la Cuca Măcăii, iar oameni care vin din toate colţurile judeţului sunt nevoiţi să se deplaseze până pe Zamca, pe o stradă care nu are nici măcar trotuare, pentru a-şi rezolva diverse probleme.

IMG_1039

Interesant este că la nici 100 de metri de această clădire veche de peste 100 de ani se află un alt spaţiu aparţinând Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Mă refer aici la fostul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, situat vizavi de restaurantul Taco Loco.

Dacă în acest spaţiu este ceva activitate, clădirea de pe strada Vasile Bumbac, nr. 8, este abandonată de ani buni. Iar lipsa de interes a proprietarului vizavi de această construcţie este evidentă. Mai multe ferestre sunt sparte, tencuiala cade în mai multe locuri, pe ziduri au apărut tot felul de desene şi inscripţii.

IMG_1043

Pe fosta uşă de intrare în sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor se află şi astăzi un afiş, prin care cei interesaţi pot afla că „Începând cu data de 3.11.2008 sediul Direcţiei Fondului Forestier Bisercesc Suceava şi a Ocolului Silvic Silva-Bucovina este în strada Ion Vodă Viteazu nr. 2, municipiul Suceava (lângă Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou)”.

IMG_1041

Fireşte, uşa este încuiată de mult timp, aşa că nu pot să vă spun ce este în interior, dar nu ar fi nici o surpriză să existe infiltraţii în urma ploilor sau ninsorilor.

Creştineşte ar fi fost ca mai marii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să cedeze acest spaţiu pentru comunitate, ceea ce ar fi însemnat o întoarcere a serviciului pe care comunitatea locală l-a făcut faţă de biserică acum 20 de ani.

IMG_1047

Iar pentru cei care nu cunosc, clădirea de pe strada Vasile Bumbac, nr. 8, a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi era o anexă a administraţiei locale de la acea vreme, deci nu a avut nici o tangenţă cu biserica.

Ulterior, în perioada comunistă, a avut rolul de Policlinică de partid, iar imediat după 1990 a fost oferit proaspăt înfiinţatei Arhiepiscopii a Sucevei şi Rădăuţilor.

IMG_1046

Pentru a mima interesul pentru clădire, în cursul acestui an, în luna martie mai exact, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a cerut aviz pentru a reabilita clădirea. A rămas doar la stadiul de intenţie, iar venirea anotimpului friguros nu va aduce nici o schimbare.