Brigada Diverse

I-au dezbinat

Mai marii Învăţământului din Suceava şi din România au reuşit ceea ce şi-au propus. Au spart greva profesorilor, iar de aici până la scandal şi reproşuri nu mai este decât un singur pas.

Din marea grevă anunţată cu mare tam-tam s-a ales praful. Intimidaţi şi şantajaţi de conducerea şcolilor la care predau, cei mai mulţi dintre dascăli au făcut pasul înapoi. Astăzi, liderii de sindicat au înroşit telefoanele, iar cu fiecare minut care trecea numărul greviştilor se reducea. După-amiază au mai rămas pe poziţii doar profesorii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi cei de la Colegiul Naţional „Petru Muşat”. Repet, vorbim de situaţia din această după-amiază, pentru că nu ar fi de mirare ca până luni dimineaţă să nu mai existe nici un grevist din rândul celor care trebuie să asigure buna desfăşurare a Bacalaureatului.

„Mai multe unităţi liceale din judeţul Suceava au cedat sub presiunea directorilor şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi au decis să organizeze examenul de bacalaureat”, respectiv „În evidenţele noastre, peste 91% din cadre au spus că intră în grevă, vreau să văd acum câţi îşi schimbă poziţia iniţială”, sunt declaraţiile liderilor judeţeni ai sindicatelor din învăţământ.

O vină pentru faptul că profesorii s-au lăsat şantajaţi au aceşti lideri de sindicat. Prin tot ceea ce au făcut, sau mai bine zis prin ce nu au făcut de-a lungul timpului, liderii sindicali suceveni au alimentat suspiciunile de fraternizare cu duşmanul (a se citi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a Ministerului Educaţiei) care planau asupra lor de ani şi ani de zile. Nu-i de mirare că oamenii nu au avut încredere într-un eventual ajutor al sindicatelor şi au ales să-şi rezolve problemele individual.

Unele voci spun că profesorii au cedat din două motive. O dată pentru că au fost ameninţaţi de directori că-şi vor pierde locurile de muncă, o alternativă deloc plăcută în actuala criză economică, iar pe de altă parte pentru că elevii ar fi strâns deja bani pentru profesori, în buna tradiţie românească. Aşa că, între alternativa de a avea ziua de muncă tăiată, de a fi luaţi la ochi de şefi şi de a risca sancţiuni ulterioare, dascălii au ales calea cea mai comodă, adică merg la şcoală, iau şi salariile, dar şi şpăgile. Ceea ce se întâmplă acum e o bilă neagră atât pentru sindicalişti cât şi pentru liderii acestora. Un precedent care se va repeta ori de câte ori se va dori declanşarea unor acţiuni de protest.

Articole asemănătoare

Back to top button