Brigada Diverse

În şir de mărgărite

DNA Suceava dă serioase rateuri în ultima perioadă, iar acest aspect îmi dă de gândit.

Mă refer, desigur, la ultimul caz care-l priveşte pe Florin Sinescu, fost prefect de Suceava, care în februarie 2015 a fost reţinut pentru 24 de ore şi purtat în cătuşe de la sediul DNA în arestul Poliţiei şi mai apoi la Palatul de Justiţie.

Ei bine, după aproape trei ani, acest dosar s-a terminat cu clasarea celor mai multe dintre acuzaţii. Adică omul este nevinovat, ceea ce arată că dimensiunea acţiunii vizavi de finalul ei este total disproporţională.

Din păcate, Florin Sinescu nu este singurul eşec lamentabil al DNA Suceava. Exact pe aceeaşi linie se înscrie şi clasarea acuzaţiilor din dosarul în care a fost cercetat Cristian Macsim, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava.

Şi Macsim a stat 24 de ore în arest şi a fost purtat în cătuşe, iar după doi ani totul s-a dovedit un fiasco pentru DNA.

parchete (3)

Şi într-un caz şi în altul, s-a ajuns la eliberarea din funcţie de către structurile superioare ale fiecărei instituţii, astfel încât atât Florin Sinescu, dar şi Cristian Macsim au avut de suferit nu doar pe linia imaginii şi credibilităţii, ci şi profesional, respectiv financiar.

Undeva în aceeaşi zonă se regăseşte şi cazul comisarului-şef Ioan Crap, fost împuternicit la comanda IPJ Suceava. Acesta a fost pus la colţ pentru nişte acuzaţii, şi-a pierdut funcţia, iar pe parcursul anchetei acuzaţiile iniţiale au picat ca un castel de nisip, dar s-a găsit o altă acuzaţie, pentru care s-a decis trimiterea în judecată. Trebuie menţionat că în momentul demarării anchetei, infracţiunea pentru care Ioan Crap se judecă acum era inexistentă.

Toate aceste trei cazuri îmi arată că la DNA Suceava există o problemă. Şi nu vreau să generalizez pentru toţi procurorii de acolo, pentru că ştiu că cei mai mulţi dintre ei sunt profesionişti desăvârşiţi şi nu îşi permit să se joace cu libertatea unei persoane, indiferent de numele ei.

Poate nu ar strica o mai mare aplecare asupra acuzaţiilor înainte de a ieşi public şi a învinui un om. Asta nu înseamnă că lupta împotriva corupţiei trebuie să înceteze. Nu, trebuie continuată şi amplificată, dar în limitele legale. Iar dacă mă întreabă cineva, apariţia DNA, mă rog, PNA cum se chema la început, este benefică şi trebuia să se întâmple. 

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button