Shares

Ce a împiedicat privatizarea societăţii de termoficare? Din datele pe care le deţin este vorba de interese obscure, probabil imobiliare, de care nu sunt străini o serie de politicieni de vârf din acest târg.

Cu datorii uriaşe şi perspective de relansare zero, Termica Suceava îşi pregăteşte singură prohodul. Primii 230 de oameni pleacă deja din societate, iar ceilalţi vor urma acelaşi drum cât de curând. Anul viitor, pe vremea asta, Termica Suceava, va fi doar istorie. Mai grav este că pe lângă sutele de familii aruncate în stradă de procesul de „eficientizare a societăţii”, vor avea de suferit şi ceilalţi suceveni racordaţi la reţeaua centralizată de încălzire.

De ce s-a ajuns în această situaţie? Pentru că societatea nu a fost privatizată când au existat oferte, iar planurile că din vânzarea Termica va ieşi un mare tun financiar s-au năruit odată cu criza economică.

Chiar şi aşa, în societate se petrec lucruri extrem de ciudate, pe care directorul Constantin Plăcintă încearcă să le ascundă de ochii curioşilor.

Semnul cel mai clar este demisia lui Niculai Barbă din Consiliul de Administraţie al Termica Suceava. Gestul este cel puţin surprinzător, dacă avem în vedere că Barbă este nimeni altul decât mâna dreaptă, consilier personal în actele oficiale, a lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, omul numărul unu în judeţ.

Ce l-o fi determinat pe Barbă să-şi dea demisia? Greu de spus, dar din informaţiile pe care le deţin, Barbă ar fi cerut o serie de documente despre activitatea Termica Suceava. Nu le-a primit, semn că sunt amănunte care nu trebuie să iasă la iveală pentru că ar crea un adevărat tzunami pe plan local, iar unele acţiuni ar fi chiar de domeniul penalului.

Este posibil ca unul din refuzuri să ţină şi de modul în care Consiliul Local Suceava s-a intabulat pe 150 de hectare, din care o mare parte erau în proprietatea Primăriei Salcea şi a Primăriei Ipoteşti, terenuri pe care încercau să le ofere la schimb către Termica pentru acoperirea unor datorii rezultate din neplata subvenţiilor la încălzire.

Cert este că moartea Termica Suceava va aduce o armată de necrofagi care vor încerca să rupă câte o bucăţică din societate. Este o vorbă a românilor care spune că sunt mulţi chemaţi şi puţini aleşi. În curând vom afla şi care sunt ultimii.