Shares

Ziariştii de la „Obiectiv de Suceava” au dat cu oiştea-n gard. Şi nu oricum, ci rău de tot.

După ce ieri au publicat un material în care anunţau moartea unui tânăr din Salcea, care în realitate este viu şi sănătos, cei de la „Obiectiv” au publicat ştirea şi în ediţia on-line de ieri.

Am bănuit că nu au aflat de eroarea pe care au comis-o şi le-am acordat ceva circumstanţe atenuante.

Astăzi, în jurul orei 9.00, am deschis din nou pagina de internet a ziarului local. Spre surprinderea mea, articolul „Un deţinut din Salcea a murit, sâmbătă, în condiţii neclare în Spitalul din Botoşani” continuă să fie disponibil pentru cititori. Şi numărul celor care îl citesc creşte de la o oră la alta.

Deduc două lucruri din toată această poveste jenantă. Una că ziaristul care a scris ştirea, nu ştiu cine o fi ăla pentru că materialul nu este semnat, nu a făcut nici un minim efort de documentare şi al doilea că nimeni din conducerea acestui cotidian nu s-a grăbit să repare o eroare majoră.

Salcea este la vreo 12 km de municipiul Suceava, iar duminică, ziua în care a fost redactat materialul se putea merge până în localitate, la familia „mortului” Ovidiu Palaghian şi astfel s-ar fi aflat foarte simplu că tânărul trăieşte şi nici măcar nu este în Penitenciarul Botoşani.

S-a făcut o documentare, dacă asta poate fi numită documentare, superficială, iar rezultatul a fost catastrofal pentru orice ziar sau ziarist care se respectă. Luni, „Monitorul de Botoşani” a publicat o ştire despre acelaşi subiect, doar că acolo numele decedatului era Marcel P., şi nicidecum Ovidiu P.. E drept, ambii sunt din Salcea, dar unul fusese condamnat la 10 ani cu executare, iar altul la 3 ani cu suspendare, deci „mortul” celor de la „Obiectiv de Suceava” nu avea ce căuta la morga din Botoşani.

Nu a fost suficient pentru cei de la „Obiectiv de Suceava” pentru a avea decenţa să retragă articolul măcar de pe pagina de internet şi pentru a-şi cere scuze faţă de familie şi „mort”.

În „Monitorul de Suceava” de astăzi am publicat povestea reală a acestui caz, dar nici asta nu pare să fi fost suficient pentru ca articolul să dispară de pe internet. Eu încă mai cred că situaţia se poate rezolva. Sper ca cineva să citească şi să repare această gafă monumentală.