Shares

Zilele de concediu fără plată impuse salariaţilor din sistemul bugetar înseamnă o mare cacealma pentru o parte dintre suceveni. Pe lângă faptul că nu vor fi plătiţi în cele 8 zile de pauză forţată, oamenilor li s-a cerut să fie prezenţi şi la serviciu.

Toate persoanele plătite de la bugetul de stat sunt obligate, conform Legii 309/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice, să stea acasă un anumit număr de zile în lunile noiembrie şi decembrie. La mai toate instituţiile s-a convenit că vor fi 4 zile în noiembrie şi 4 zile în decembrie, dar pentru unii salariaţi impactul va fi dublu. Şi asta pentru că anumiţi şefi de instituţii le-ar fi transmis că nu e cazul să stea efectiv acasă în zilele neplătite. Cu justificări de genul că e mult de muncă şi că vor fi recompensaţi în vremuri mai bune, salariaţilor li s-a cerut să se prezinte la serviciu. Chiar dacă cererea îi nemulţumeşte profund, oamenii nu prea au de ales, mai ales dacă nu vor să intre în vizorul şefilor. Una dintre instituţiile unde legea se aplică şi nu prea ar fi Consiliul Judeţean Suceava, ceea ce nu miră pe mai nimeni.

sediu consiliu judetean

Se ştie că aici puţine persoane au curajul să facă notă discordantă cu deciziile preşedintelui Gheorghe Flutur, indiferent dacă acestea sunt corecte sau nu. Oficial toată lumea va bifa zilele de concediu fără plată. După câte se pare, salariaţii Consiliului Judeţean Suceava nu vor fi singurii cărora li se vor cere asemenea „sacrificii”. Şi la alte instituţii cu şefi autoritari situaţia este similară, şi mă refer aici, în special, la cele în care sindicatele sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire.   

Legea 309/2009, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, iar preşedintele Traian Băsescu a promulgat-o, prevede că instituţiile publice au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal în medie cu 15,5% lunar în intervalul octombrie-decembrie 2009.