Shares

La Rădăuţi nu se mai asfaltează, se toarnă balast. Şi nu oriunde, ci pe străzile principale. Încet, dar sigur, oraşul revine la stadiul de acum 50 de ani.

În urmă cu un an, dacă nu mă înşel, primarul Aurel Olărean anunţa că va angaja un arhitect polonez pentru restaurarea clădirilor vechi din Rădăuţi. Mi-am spus că m-am înşelat în privinţa calităţilor de administrator ale fostului deputat.

Ieri, când am aflat că locul asfaltului a fost luat de balast pe străzile oraşului m-am convins că nu mă pricep la oameni. Cum poţi să aduci vorba de arhaic când ai pe jos asfalt. Doar nebunii pot crede aşa ceva.

Sfătuit probabil de celebrul arhitect polonez (n-o fi rus cumva?), primarul Aurel Olărean a trecut la înfăptuirea planului de a readuce Rădăuţiul la mijlocul secolului al XX-lea.

Ce poate fi mai idilic şi romantic decât o plimbare prin faţa Sinagogii din Rădăuţi pe un drum pietruit? La promenada de duminică va fi coadă, iar doamnele cu rochii lungi, umbrele de soare şi domnii cu joben şi monoclu se vor înghesui să-i vadă lumea. Un prilej excelent de a etala boarfele cumpărate din talcioc, şi de a discuta la cârciuma din colţ, cu micii şi berea în faţă, despre morţii de peste săptămână.

Cum să nu-l iubeşti pe Olărean? Personal mă rog pentru sănătatea lui, pentru că în felul ăsta o să am parte, în sfârşit, de o întoarcere adevărată în timp. Şi nu e nevoie nici de magie şi nici de vreo maşină a timpului. E suficient că în fruntea Primăriei Rădăuţi e un om cu idei. Multe, chiar foarte multe.