Brigada Diverse

Mănăstirea Dragomirna, amendată pentru moartea unor peşti

Zeci de peşti au murit după ce un iaz de la Dragomirna a fost poluat cu materii fecale şi alte mizerii provenite dintr-o staţie de epurare care nu face faţă. Responsabilitatea pentru poluare revine maicilor de Mănăstirea Dragomirna, lăcaş de cult care a şi primit ieri o amendă de 200 de milioane de lei vechi.

Poluarea iazurilor administrate de Ioan Burac durează de mai bine de doi ani. Gradul de infestare a apelor cu materii fecale, substanţe organice şi alte mizerii a luat amploare însă în ultima perioadă. Aşa se face că zeci de peşti au murit în ultimele zile, iar apele erau maronii din cauza poluării intense.

directorul petrea dulgheru si citiva pesti morti

„Toată mizeria vine din staţia de epurare folosită de Mănăstirea Dragomirna. Am discutat cu maica stareţă şi cu maica ce se ocupă de administrarea staţiei de epurare. Ultima mi-a râs în faţă şi îmi venea s-o bat. Respect biserica, dar nu se poate să-şi bată joc de munca mea şi de tot ce fac eu aici”, a declarat Ioan Burac.

Bărbatul a mărturisit că a ajuns în pragul disperării, mai ales că totul se repetă de doi ani, iar instituţiile pe care le-a sesizat în acest interval nu au făcut altceva decât să vină şi să constate.

Poluarea cea mai intensă este în primul iaz unde sunt deversate apele menajere, iaz care are o suprafaţă de 0,65 hectare, şi care are legătură cu un alt iaz, cu o suprafaţă de 3,2 hectare.

„Mai grav este că apa de aici ajunge în acumularea de la Dragomirna, din care este alimentată populaţia din Burdujeni. Dacă de mine şi de peştii mei nu le interesează pe maici, măcar de acei oameni care beau apă cu materii fecale poate le-o păsa”, a spus Ioan Burac (foto jos).

ioan burac proprietar iaz

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava chemaţi la faţa locului de proprietar au recoltat probe din iaz şi au dus câţiva peşti morţi pentru analize în laborator.

„Din ce am constatat aici, apele au fost poluate de apele menajere provenite din staţia de epurare. Ori, staţia de epurare este folosită de Mănăstirea Dragomirna, aşa încât vina le aparţine. Pentru aceste deficienţe am luat hotărârea să amendăm Mănăstirea Dragomirna cu 20.000 de lei”, a declarat Petrea Dulgheru, directorul DSV Suceava.

Prima măsură a fost închiderea staţiei de epurare pentru ca poluarea să fie stopată, urmând ca materiile fecale şi celelalte mizerii să fie scoase cu o vidanjă.

Maica Heruvima, stareţa Mănăstirii Dragomirna, a spus că din punctul ei de vedere vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte.

„Investiţia a fost realizată de Consiliul Judeţean Suceava, noi doar am pus la dispoziţie terenul. Oricum, staţia de epurare nu a funcţionat niciodată în mod corespunzător, şi din câte ştiu eu constructorul dă vina pe proiectant şi invers”, a declarat maica Heruvima (foto jos).

maica Heruvina, stareta Manastirii Dragomirna

Stareţa Mănăstirii Dragomirna a amintit că aceste neajunsuri au fost aduse la cunoştinţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Suceava în mai multe rânduri, dar până ieri nimeni nu luase măsuri pentru a remedia deficienţele constatate.

Staţia de epurare de la Mănăstirea Dragomirna, parcarea de aici şi toaleta au fost construite din bani europeni, proveniţi dintr-un program Phare care a cuprind lucruri similare la alte 11 mănăstiri din judeţul Suceava.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava recunosc că investiţia nu a fost încă recepţionată, deşi de la finalizarea ei ai trecut aproximativ doi ani.

„Deocamdată, este în custodia constructorului, care are sarcina de a remedia deficienţele constatate. Luna trecută a primit încă un termen pentru a aduce staţia de epurare la standardele cerute. Oricum, din câte ştiu eu este vorba de lucruri minore şi nu de anvergura celor care mi s-au comunicat acum”, a declarat Elena Zahariuc, director tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Suceava. Aceasta nu a putut să precizeze sumele de bani care s-au cheltuit la Dragomirna, dar a menţionat că în câteva zile se vor găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor.

Ca urmare a închiderii staţiei de epurare s-a impus şi închiderea toaletei destinată turiştilor care veneau în vizită la Mănăstirea Dragomirna. În compensaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au anunţat că vor căuta soluţii pentru amplasarea unor toalete ecologice în parcarea de la Mănăstirea Dragomirna.

Articole asemănătoare

Back to top button